Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Специалисти от "Мама и аз" в Плевен: Президентът Радев е в дълбоко вътрешно противоречие!
Автор: Самуил Иванов 17:31 / 06.05.2024Коментари (0)1381
©
От клиниката за майчино и детско здраве "Мама и аз" в град Плевен излязоха с позиция до медиите във връзка със скандала, зародил се през миналата седмица, относно решението на Министерския съвет да одобри строежа на частна детска болница в столицата.

Д-р Велимир Симов и всички медицински специалисти от лечебното заведение заявиха: "Президентът Радев е в дълбоко вътрешно противоречие!". 

"На 1 май президентът Румен Радев започна кампания срещу решение № 318 на МС от 30 април, с което се разрешава нова модерна многопрофилна болница ‚Мама и Аз‘ в София, а на 6 май обясни пред всички медии " …в България има място за частна инициатива в здравеопазването, но специално детското здравеопазване трябва да бъде национален приоритет и тук държавата трябва да си стои на мястото и закъснява толкова много години да изгради една национална детска болница…", написаха те, припомняйки реакцията на държавния глава Румен Радев във връзка с решението за строителството на лечебното заведение.

От "Мама и аз" задоха няколо въпроса: 

"С какво точно проектът ‚Мама и Аз‘ в София пречи на държавата да си стои на мястото?

Очевидно не е с предвидените 40 педиатрични легла, от които инвеститорът беше готов да се откаже, а има нещо друго?

Има ли държавен протекционизъм в софийското здравеопазване и блокада на достъпа на пациентите до конкуренцията по качество, и къде работи и за каква заплата съпругът на вицепрезидента?

Считате ли, че ние, лекарите и в частност педиатрите, сме крепостни селяни и можем да бъдем феодализирани в нечие държавно или частно здравно имение?

Независимо, че Вие г-н Президент сте издали указа за назначаването на министър-председателя Главчев и неговото правителство, не следва ли стриктно да спазвате основополагащия конституционен принцип за разделение на властите и да не се намесвате в работа на изпълнителната власт с инструктивни призиви за отмяна на законосъобразни и правилни решения?

Считате ли, че като блокирате софийските пациенти и препятствате навлизането на конкуренцията по европейско и американско качество на практикуваната медицина, 50-те процента празни и непривлекателни легла в столицата ще се напълнят или тежкият дефицит на педиатри и медицински сестри ще се преодолее?

Считате ли, че Премиерът Главчев може законосъобразно да отменя законосъобразно решение на МС поради "съмнения" и неустановени "факти"?

Защо никога до сега не се заехте да блокирате много стотици нови болнични легла и дейности в София, лицензирани от Вашите служебни и редовните правителства?

Може ли с блокада на конкуренцията по качество да се справим с демографската криза или да спрем пациентите и семействата да продължат да изсипват своите последни спестявания в частни болници в чужбина?"

В позицията си специалистите от лечебното заведение съобщават, че са изпратили покана до служебния министър-председател Димитър Главчев и до президента Румен Радев да посетят клиниката: "Поканихме вече премиера Главчев, а днес най-сърдечно, добронамерено и открито, в Деня на Храбростта и Великата Българска Армия, каним и Вас да ни посетите в Плевен - ние приемаме най-тежките случаи на болни деца от цяла България - за да се запознаете с възможното европейско ниво на здравеопазване в Родината – защото децата са най- ценното!". 

"Ние дръзнахме да си представим, направихме сами и открихме посветло бъдеще за нашите деца“, … "Ние сме първата новопостроена през последните 50 години клиника за майчино и детско здраве в България, която отвори врати на 1 юни 2023г и постига високи резултати", се казва още в позицията.



Още по темата: общо новини по темата: 52
16.05.2024 »
14.05.2024 »
10.05.2024 »
09.05.2024 »
08.05.2024 »
08.05.2024 »
предишна страница [ 1/9 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Почина сливенският митрополит Иоаникий
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
Поскъпване на хранителните продукти
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: