Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Специалисти с подписка срещу масовото изписване на антибиотици при домашно лечение на ковид
Автор: Екип Varna24.bg 14:50 / 13.01.2022Коментари (0)2087
©
Видни специалисти се обединиха в подписка срещу масовото изписване на антибиотици за домашно лечение на COVID-19. За това информират от Националната пациентска организация.

От там поясняват, че на 10 януари 2022 г. сдружение "Лечение на COVID-19 с реконвалесцентна плазма“, член на Националната пациентска организация, e внесло писмо в Министерския съвет, Президентството и Министерството на здравеопазването, с което апелира за преустановяване по административен път на масовото изписване на антибиотици за домашно лечение вируса.

Апелът е придружен с подписка, в която фигурират имената на видни наши лекари и експерти, сред които акад. Богдан Петрунов, проф. Ива Христова, проф. Радка Аргирова, проф. Иво Петров, проф. Тодор Кантарджиев, доц. Иван Иванов, проф. Сотир Марчев, д-р Николай Брънзалов и други.

На 21 декември 2021 г. Европейският център по контрол на заболяванията посочи, че при пациент с леко до средно тежко протичане на болестта антибиотици не са индикирани и че според ретроспективно кохортно изследване 7,2% от COVID пациентите имат и бактериална инфекция. COVID-19 е вирусно, не бактериално заболяване, и прием на антибиотик се налага при 6-8% от болните. Това е подчертано многократно в протоколи на други страни, в протокола на Frontline, както и в Интерактивния наръчник за лечение нa вируса, който беше публикуван на сайта на Министерството на здравеопазването през юли 2021 г., припомнят от НПО.

В писмото до институциите се посочва и проучване на Europe’s journal on infectious disease surveillance, epidemiology, prevention and control, в което e oтбелязано, че България е единствената страна, в която употребата на антибиотици е повишена през 2020 г. (в сравнение с 2019 г. ). Посочва се още, че антибиотиците унищожават чревната флора, която отделя специални биоактивни протеини срещу SARS CoV-2 и патогенните бактерии.

"Антибиотиците се излъчват най-често през черния дроб и бъбреците. А те са основни органи, които страдат при тази инфекция, което се обективизира чрез високите стойности на чернодробните ензими и бъбречните показатели. Тоест, с даването на антибиотик допълнително се натоварва черния дроб и бъбреците, които се увреждат от самото заболяване“, твърдят специалистите.

Лечение с антибиотици се провежда само, след като бъде изолиран бактериален причинител и се провери неговата резистентност към съответните антибиотици. Това изрично е подчертано в Интерактивния наръчник. Няма нищо по-лошо да се лекува бактериален агент с антибиотик, към който той е резистентен, така освен всичко друго, се освобождава още по-голямо пространство за неговото развитие, гласи още писмото им.

"Масовото, а не персонализирано изписване на антибиотици в извънболничната и болничната помощ, нанася тежки поражения върху всички органи и системи. Това затруднява адекватната борба на организма със SARS CoV-2, което е доказано с редица научни публикации. В началната фаза на заболяването антибиотичната терапия има смисъл само при доказана бактериална инфекция с изолиран причинител и доказана чувствителност на антибиотик към него. В САЩ само 20% от пациентите в болнична обстановка се лекуват с антибиотици, а в доболничната система случаите на лечение с антибиотици са изключително малко“, се казва в подписката, в която фигурират имената на над 40 лекари.

В писмото се коментира и решението за възможността за безплатно получаване на антибиотици на пациентите, преминали през COVID зоните.



Още по темата: общо новини по темата: 14895
28.03.2024 »
28.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
22.03.2024 »
предишна страница [ 1/2483 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: