Спецпрокуратурата тараши 12 обекта в Карнобат! Миню Стайков е задържан!

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
15:02 / 05.09.2018
1903
В Карнобат се извършват претърсвания и изземвания на документи в 12 обекта – както фабриката, така и още няколко предприятия свързани с търговското дружество и негови дъщерни. Това обяви в Карнобат зам.-главният прокурор Борислав Сарафов, който наблюдава лично акцията във Винпром Карнобат, предаде репортер на Burgas24.bg.

Той уточни, че Миню Стайков, собственик на завода за алкохол, е задържан за 24 часа. Досъдебното производство е образувано за пране на пари, данъчни престъпления и търговия с акцизни стоки без бандерол.

"Основният предмет на делото е с разкритата нелегална фабрика за производство на цигари. Щетата, която е нанесла фабриката на държавния бюджет за последните две години е над 70, а може би повече милиона лева. Проверява се цялостната дейност на търговското дружество и свързания с него легален и нелегален бизнес, защото често  прането на пари от нелегалната дейност се извършва чрез легалните фирми на едно дружество", посочи Сарафов.  

По рано днес зам.-главният прокурор Иван Гешев съобщи, че синът на кмета на Карнобат е сред задържаните лица при акцията във фабриката за нелегално производство на цигари. Общо задържаните са около 10 лица. "Той е собственик на помещенията, в които се намира фабриката и за които той твърди, че тогава не е знаел какво се случва там“, допълни Гешев, съобщи"Фокус".

Припомняме, че днес специализираната прокуратура извършва следствени действия в офиси във "Винпром Карнобат" ООД, "Сис Индустрийс" ООД и "Топаз мел“ ООД.

Претърсванията, изземванията, обиските на лица и разпитите на свидетели са в рамките на образувано досъдебно производство за организирана престъпна група, създадена с цел избягване на плащане на данъчни задължения в големи размери, държане на акцизни стоки без бандерол и пране на пари.  Данъчните престъпления са извършвани в периода 2009 г. – 2018 г. Според спецпрокуратурата реални търговски дружества са подправяли счетоводните си регистри, като в тях са включвали фактури от дружества от типа "липсващи търговци".

Тези фактури са осчетоводявани под контрола на организираната престъпна група и по този начин се е избягвало плащането на данъчни задължения в големи размери по смисъла на Закона за ДДС.

Под ръководството на Специализираната прокуратура на 18.07.2018 г. бе установена незаконната фабрика, ползвана от престъпната група за производство на цигари.

Виж коментарите (1)

Още по темата (26):
05.12.2019 Гешев за поведението на сина на Миню Стайков при ареста: Не живеем във времената на мутрите
05.12.2019 Арестуваха сина на алкохолния бос Миню Стайков
25.11.2019 Дадоха старт на делото срещу Миню Стайков
05.11.2019 Отрязаха мераците на Миню Стайков за излизане от ареста
15.05.2019 Алкохолният бос Миню Стайков шокира всички с решението, което взе в ареста
08.05.2019 Алкохолният бос Миню Стайков остава в ареста
Още новини от Национални новини:
Изтече краен срок, свързан с ТЕЛК комисиите
Свалянето на Росен Желязков от новата сглобка ПП-ДБ, БСП, "Възраж...
МЕ: България и Турция ще продължат да си сътрудничат за гарантира...
Нов дълг се очаква да бъде набран в средата на май, ето каква е с...
За първи път в Източна Европа и на кирилица: Когато в Пловдив зап...
Предстои голямото пътуване, а само да денонощие МВР спипа 14 вода...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).