Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Спират фалшивите технически прегледи, ще ги записват с камери
Автор: Екип Varna24.bg 09:10 / 30.09.2010Коментари (3)554
© Varna24.bg
Масови проверки за издаване на фалшиви документи за технически прегледи стартира транспортното министерство. Дойде краят на общата безотговорност, когато не е ясно кой с каква дейност е бил натоварен. По 1500 лв. глоба ще отнасят техническият специалист и председателят на комисията, извършили прегледи менте. Санкцията за собственик на сервиз ще е 2 хил. лв. Така ще възлиза поне на 5 хил. лв., а освен това ще им се отнема лицензът. Промените в Закона за автомобилните превози влязоха в сила през юли, а проверки вече се извършват из цялата страна както по сигнал, така и планирано или внезапно. Вече са отнети лицензите на 4 пункта за технически прегледи, обясни шефът на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" Симеон Арнаудов.

Само в рамките на вчерашния ден автосервиз ЕТ "Ивяни - Наташа Камбурова", оторизиран да извършва технически прегледи, бе лишен от лиценза си. Сервизът, с адрес в на ул. "Росарио" 8 в столичния квартал "Дървеница", е издал документа за технически преглед на автомобил, който се намира в с. Брестовица, Плевенско. Въпросният автомобил е в окаяно техническо състояние и въобще не е пътувал до столичния сервиз, показа проверката.

Мерките, с които ще бъде преустановена практиката да се издават документи за невалидни технически прегледи, включват и постоянно видеозаснемане, като всеки сервиз ще трябва да купи камера за помещението. Практиката се въвежда както за леките автомобили, така и за автобусите при които нарушенията са по-драстични.

Идеята е не само да бъде направен пълен запис на прегледа, но всяка стъпка от него да бъде удостоверена от електронен софтуер и протоколът да излиза електронно, поясни шефът на автомобилната администрация.

У нас съществуват над 800 фирми, които извършват такива прегледи и когато те са изрядни, ще продължат да се занимават с дейността си.

Пълната електронизация на прегледите по предварително направените разчети ще струва между 4 и 6 млн. лв. Ще бъде обявена открита обществена поръчка за изпълнител, който ще инвестира тази сума. В тръжната документация ще залегне изискването цената, искана за преглед, да не надхвърля 2 лв., например. Голямата ни цел е да се гарантира реалното извършване на прегледа.

Подобна система е въведена в европейски държави като Италия, Франция, Германия. Склонността да се нарушават правилата не е уникално българска, но стриктният контрол променя този манталитет. Снимка от прегледа, която се прави на две милисекунди, и възможност прегледът да се наблюдава онлайн посредством сателитно предаван сигнал, е в основата на ефективността на системата.

До половин година след влизане на наредбата за провеждане на техническите прегледи всички сервизи трябва да са оборудвани с видеокамери, които да записват провеждането на всеки преглед. Ако след този срок изискването не е спазено, това също ще е основание за затваряне на такъв сервиз, категоричен бе Арнаудов. Той допълни, че оттук насетне всеки, който отваря нов център за технически прегледи, предварително трябва да отговаря на тези изисквания.

"Много жестока беше съпротивата срещу тези санкции", коментира шефът на автомобилната администрация. "Защото от бранша заявиха, че видите ли, заради едно дребно нарушение ще отнемаме завинаги разрушението. Ако измамата е била дреболия досега, е - вече няма да бъде. И ако нарушението е "толкова дребно" - да не го извършват", категоричен е Симеон Арнаудов.

Източник: в. "Монитор"









Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Пак глупости.Минах преглед с повреда в кормилната уредба, без да им казвам в пункта.Качих го на канала, спирачки, изгорели газове ОК, и минах.
+2
 
 
Интересно, кой ли сега ще се "облажи" от въвеждането на системата за видео контрол и системата за трафика и обработка на данните? Не че нещо, но печата на стикерите и талончетата е ясно в на кой печатницата се изготвят - единствена за цяла България.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Грипна епидемия обхвана страната
Парламентарни избори 2024
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: