Спират фалшивите технически прегледи, ще ги записват с камери

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (3)
09:10 / 30.09.2010
558
Масови проверки за издаване на фалшиви документи за технически прегледи стартира транспортното министерство. Дойде краят на общата безотговорност, когато не е ясно кой с каква дейност е бил натоварен. По 1500 лв. глоба ще отнасят техническият специалист и председателят на комисията, извършили прегледи менте. Санкцията за собственик на сервиз ще е 2 хил. лв. Така ще възлиза поне на 5 хил. лв., а освен това ще им се отнема лицензът. Промените в Закона за автомобилните превози влязоха в сила през юли, а проверки вече се извършват из цялата страна както по сигнал, така и планирано или внезапно. Вече са отнети лицензите на 4 пункта за технически прегледи, обясни шефът на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" Симеон Арнаудов.

Само в рамките на вчерашния ден автосервиз ЕТ "Ивяни - Наташа Камбурова", оторизиран да извършва технически прегледи, бе лишен от лиценза си. Сервизът, с адрес в на ул. "Росарио" 8 в столичния квартал "Дървеница", е издал документа за технически преглед на автомобил, който се намира в с. Брестовица, Плевенско. Въпросният автомобил е в окаяно техническо състояние и въобще не е пътувал до столичния сервиз, показа проверката.

Мерките, с които ще бъде преустановена практиката да се издават документи за невалидни технически прегледи, включват и постоянно видеозаснемане, като всеки сервиз ще трябва да купи камера за помещението. Практиката се въвежда както за леките автомобили, така и за автобусите при които нарушенията са по-драстични.

Идеята е не само да бъде направен пълен запис на прегледа, но всяка стъпка от него да бъде удостоверена от електронен софтуер и протоколът да излиза електронно, поясни шефът на автомобилната администрация.

У нас съществуват над 800 фирми, които извършват такива прегледи и когато те са изрядни, ще продължат да се занимават с дейността си.

Пълната електронизация на прегледите по предварително направените разчети ще струва между 4 и 6 млн. лв. Ще бъде обявена открита обществена поръчка за изпълнител, който ще инвестира тази сума. В тръжната документация ще залегне изискването цената, искана за преглед, да не надхвърля 2 лв., например. Голямата ни цел е да се гарантира реалното извършване на прегледа.

Подобна система е въведена в европейски държави като Италия, Франция, Германия. Склонността да се нарушават правилата не е уникално българска, но стриктният контрол променя този манталитет. Снимка от прегледа, която се прави на две милисекунди, и възможност прегледът да се наблюдава онлайн посредством сателитно предаван сигнал, е в основата на ефективността на системата.

До половин година след влизане на наредбата за провеждане на техническите прегледи всички сервизи трябва да са оборудвани с видеокамери, които да записват провеждането на всеки преглед. Ако след този срок изискването не е спазено, това също ще е основание за затваряне на такъв сервиз, категоричен бе Арнаудов. Той допълни, че оттук насетне всеки, който отваря нов център за технически прегледи, предварително трябва да отговаря на тези изисквания.

"Много жестока беше съпротивата срещу тези санкции", коментира шефът на автомобилната администрация. "Защото от бранша заявиха, че видите ли, заради едно дребно нарушение ще отнемаме завинаги разрушението. Ако измамата е била дреболия досега, е - вече няма да бъде. И ако нарушението е "толкова дребно" - да не го извършват", категоричен е Симеон Арнаудов.

Източник: в. "Монитор"


Виж коментарите (3)
Още новини от Национални новини:
Отговорите на матурите по профилиращите предмети излязоха, вижте ...
Социалната комисия отказа да гласува увеличението на пенсиите с 1...
"Зелената сделка" и негативните последици върху нас, автомобилите...
Доц. Мангъров за новия "вирус на шамара" и защо така е известен
БНБ с важна информация
Апелативният прокурор на София подаде оставка


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).