Спънка по пътя към бъдещия тунел под Шипка отпадна

Автор: Петър Дучев
Коментари (0)
12:07 / 03.04.2024
1191
Съдът отсъди в полза на Община Габрово по делото срещу приемането на Плана за управление на Природен парк "Българка". Решението на Върховия Административен съд е окончателно и не подлежи на обжалване.

Планът за управление на парка беше одобрен от Министерски съвет в предпоследния работен ден на 2021 година. Кметът на Габрово Таня Христова обжалва това решение на правителството, заради вписаните в Плана рестрикции за зоната, в която попада бъдещия тунел под Шипка, и множеството безпринципни действия по неговото приемане.

Там беше записано, че се забранява "… всякакво ново строителство, освен водохващания за питейни нужди, пречиствателни съоръжения, сгради и съоръжения за нуждите на управление на парка и възстановяване на биологичното разнообразие, архитектурни елементи, свързани с туризма и сигурността на посетителите, както и ремонт, преустройство и реконструкция на съществуващите сгради и съоръжения".

Последното поставяше под съмнение реализирането на финалния етап от обхода на Габрово, а именно тунелът под Шипка, като освен това въвеждаше и ограничения по-рестриктивни от предвидените в законите, които регламентират дейностите в природните паркове. Така Планът застрашаваше както изграждането на тунела, така и част от инвестиционните намерения в местността Узана.

На 01.04.2024 г. Върховният Административен съд /ВАС/ потвърди, че решенето на Министерския съвет за приемане на План за управление на природен парк "Българка" е незаконосъобразно. Магистратите се мотивират с допуснати съществени административни нарушения и считат, че цялата процедура по приемането на Плана за управление на парка е следвало да бъде повторена, преди внасянето Министерския съвет. Те считат също, че не е спазено изискването за извършване на преценка на необходимостта от извършване на екологична оценка на плана, както и че са налице неясноти по отношение на дейности, свързани с предвидени инфраструктурни проекти.

Решението на ВАС е окончателно и не подлежи на обжалване.

Виж коментарите (0)

Още по темата (11):
10.06.2022 Има надежда, пътуваме през тунела под Шипка за 10 минути
22.06.2018 Важна новина за бъдещия тунел под Шипка
15.05.2018 Китай с интерес към тунела под Шипка и магистралата Русе-Велико Търново
02.02.2017 Пет варианта за тунел под Петрохан
06.07.2016 Лиляна Павлова обясни за тунела под Шипка
03.12.2014 Тунелът под Шипка пак на дневен ред
Още новини от Национални новини:
Удължава се забраната за износ на инсулини с още месец
100-годишен данъкоплатец изуми най-големия шеф на НАП
Страшна катастрофа на магистрала "Хемус", има заклещени хора
Социалният министър с важна новина за модела на пенсионно осигуря...
Лияна Панделиева: Когато шефът на катаджиите ти обяснява, че "16 ...
БАН подкрепя вузовете: Качественото образование трябва да е нацио...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).