Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Сравниха НЕК с футболен съдия, който с решенията си, може да повлияе на крайния изход
Автор: Екип Varna24.bg 09:13 / 16.05.2019Коментари (0)1724
©
"Нямаме ангажименти към промишления ток. Националната електрическа компания (НЕК) не влияе върху цената на електроенергията". Това заяви в ефира на "Здравей, България" по Нова тв изпълнителният директор на дружеството Петър Илиев. Тези негови твърдения категорично отхвърли Румен Радев от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

"Естествено, че може НЕК да влияе на цените", заяви той. И поясни, че компанията е "особен казус – и обществен доставчик, произвежда ток и е търговец, включително и на свободния пазар". Радев сравни НЕК с футболен съдия, който с решенията си, може да повлияе на крайния изход от мача, може дори да отиграе топката или да подаде голов пас.

"Визираме поведение на НЕК, което намираме за неадекватно, и то не само във въпросните два дни (тези с най-висока цена на промишления ток, бел.ред.). Настояваме за силни мерки и реформи в енергийната система като цяло", каза още Радев, пояснявайки че това е желанието на всички работодатели у нас. Според него се създава "изкуствен, и то търговски, а не фактически дефицит на електроенергия".

Петър Илиев опроверга твърдения, които преди дни направи в ефира на "Здравей, България" бизнесменът и член на Управителния съвет на БТПП Красимир Дачев. 

"Той каза няколко неистини за НЕК. Каза, че ролята на НЕК е да произвежда толкова ток, колкото трябва на държавата. Но така беше допреди 25 години. Дачев заяви още, че НЕК казва кое трябва да включим и дали да го включим, но в отговор аз ще кажа, че НЕК спазва законите на страната и разпоредбите на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР)", заяви Илиев.

Той бе категоричен, че НЕК няма задължение да продава ток на свободния пазар. Единственият ангажимент на компанията в тази насока бил свързан с дело на Европейската комисия срещу България за манипулации на свободния пазар. Освен това, НЕК имал пълното право да продава излишното количество електроенергия на същия този пазар.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Парламентарни избори 2024
Решения на Общински съвет Варна
Проблем с недостига и износа на лекарства
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: