Средната работна заплата у нас е с около 5.5 пъти по-ниска от тази в ЕС

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (3)
17:13 / 26.10.2016
1171
България е на последно място по равнище на доходи не само сред страните-членки на ЕС, но и в региона, показва изследване на КНСБ. 

Номиналният размер на средната работна заплата у нас от 420 евро е с около 5.5 пъти по-нисък от средните нива на ЕС, който е 2293 евро. Повече от 12 пъти пък е по-ниска работната заплата у нас от тази в Швейцария, а от Германия - с около 6.2 пъти. Размерът на работната заплата в България значително изостава от същия на Балканските страни. Въпреки че в Румъния през последните години доходите бяха орязани, средната работна заплата през 2014 година е по-висока от тази в нашата страна с 21.9%. В Македония пък е по-висока с 16.6%, а в Сърбия - с 35%. 

През първото полугодие на тази година се очертават умерени нива на нарастване, както на средната работна заплата, така и на броя на наетите лица. Все още обаче темповете на нарастване на средната работна заплата са крайно недостатъчни, за да се почувства осезаемо подобрение на пазара на труда и оттам на жизнения стандарт на населението. От анализа на КНСБ става ясно, че пазарът на труда изпитва остра нужда от квалифицирана работна ръка и проблема с разминаването между търсенето на бизнеса и уменията на работещите все повече се задълбочава. Средната заплата в частния сектор, която е 927 лв., нараства с по-бързи темпове - с 7.9%, като постепенно се приближава до размера от обществения сектор, след като той забави темповете си до 6.2%. От данните на синдиката става ясно, че нови работни места се разкриват в информационните технологии и услугите, свързани с тях, както и в индустрията. 

В 9 от 28 района размерът на средната работна заплата представлява около 75% от същата за страната. Водещи в класацията са Видин, Силистра, Ямбол, Благоевград, Кюстендил, Перник, Хасково и Смолян. Все пак в картината на средните възнаграждения има и положителна новина - заплатите във Видин са се повишили с 10.8%, а наетите лица с 0.8% спрямо първото полугодие на миналата година. Във всички области се наблюдава ръст на работните заплати, макар и с различна степен. 32% от всички наети лица в икономиката на страната работят в София. Средната заплата е с 35% по-висока от средната за страната.

 



Източник: 24 часа

Виж коментарите (3)
Още новини от Национални новини:
Земетресение люшна България
Ето колко от българите нямат банкови сметки
На второ място в Европа: България е след Исландия по брой и дебит...
Звезда е в социалните мрежи, но не с пластичните си интервенции, ...
Хампарцумян за влизането ни в еврозоната: Риск има, ако се появят...
Майката на оцелялата от катастрофата в Пловдив: Стана чудo!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).