Стандарт и за виното, от догодина ще е само от грозде

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (8)
15:59 / 23.09.2011
2209
От следващата година виното, което се предлага на българския пазар, ще е само от грозде. Това предвижда новият закон за виното, който се очаква до Нова година да бъде приет от парламента и обнародван, каза шефът на Изпълнителната агенция по лозята и виното Красимир Коев. Той уточни, че в момента заради пропуски в нормативната уредба има производители, които пробутват за вино напитки, направени от спирт, оцветители и есенции. Със законодателни промени обаче търговците, които предлагат такива продукти, ще бъдат глобявани с до 100 000 лв.

Производството на вино само от грозде не би трябвало да оскъпи напитката, смята шефът на лозарската агенция. В момента има вина на различни цени и не може да се каже, че даден продукт под определена сума е истински или не. Причината е, че по магазините има ментета и по 20 лв., които се правят с оцветители. Коев посочи за пример, че преди години е имало производители на вино менте, които, за да оцветят течността, са слагали дори боя за яйца в него. В същото време обаче 1 литър вино се прави от 1,5 кг грозде по 20 ст., което означава, че може да излезе и под 1 лев, коментира Коев.

По данни на агенцията до момента е събрана около 25 на сто от гроздовата реколта. Очакваните добиви за тази година са рекордни и ще достигнат 200 000 тона. Освен това реколтата ще е много качествена и винарските изби се надпреварват кои да изкупи гроздето от производителите. Прогнозата на гроздопроизводителите е през тази година да си докарат над 100% печалба от продукцията.

Високото качество на суровината отваря врати и към нови пазари за българските производители. Виното от новата реколта ще бъде продавано в Далечния изток - от Индия през Виетнам до Япония. В началото на тази година са изнесени известни количества гроздов еликсир и към Бразилия.

Източник: в. "Монитор"


Виж коментарите (8)
Още новини от Национални новини:
Справедливост след тежки катастрофи: Ще има ли по-бързо правосъди...
Служебният министър на туризма каза ще има ли поскъпване на шезло...
Още преди началото на летния сезон "дерат кожи" по Южното Черномо...
Василев отговори на Борисов: Нека да видим програмата му и ще гов...
Моторист е загинал при катастрофа в Лясковец
Служебният здравен министър: Имаме данни за епидемично разпростра...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).