Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Станишев скрил секретен доклад за корупцията
Автор: Екип Varna24.bg 09:55 / 25.10.2009Коментари (0)903
© Varna24.bg
Строго секретен доклад за корупция във властта е бил предаден лично на експремиера Сергей Станишев и после мистериозно е изчезнал от сградата на "Дондуков" 1. Засега неизвестно как, но след това тайният документ попаднал у бившия съветник в ДАНС Алексей Петров, който го предал на премиера Бойко Борисов. Скандалният факт оповести вчера лично министър-председателят на извънреден брифинг.
Документът е различен от този, който излезе в медиите преди 10-ина дни. Той е в 30 страници и е бил изготвен миналата година от ДАНС по повод "лица и кръгове с деструктивно влияние върху функционирането на министерства и държавни структури". Изпратен е на Станишев на 10 октомври 2008 г. с куриерската служба на ДАНС, обясни премиерът Борисов. На плика е имало надпис "Лично", което означава, че достъп до информацията би трябвало да има само министър-председателят. На 13 октомври Станишев е гарантирал с личния си подпис, че е получил документа.

Тайният доклад е бил изготвен само в пет екземпляра, каза още Борисов. Един от тях е останал в родното ФБР, а другите четири са били изпратени до президента Георги Първанов, експремиера Сергей Станишев, бившия шеф на парламента Георги Пирински и главния прокурор Борис Велчев. По закон, след като се запознаят с документа, първите мъже в държавата е трябвало да го върнат обратно в ДАНС. И това са направили всички, с изключение именно на Сергей Станишев. За липсата на доклада в секретното деловодство на ДАНС Бойко Борисов е бил уведомен от новия шеф на агенцията Цветлин Йовчев. Преди това документът не е бил обявен за изчезнал.

"Някои крадци, вълшебници, вещици могат да влязат в Министерския съвет, да отключат касите, да вземат документа от там, но тогава викаш полиция и го обявяваш за откраднат. Бившият премиер трябва да си понесе отговорността", категоричен беше премиерът.

Липсващият доклад е бил предаден на Бойко Борисов в четвъртък от бившата барета и съветник в ДАНС Алексей Петров, поясни самият министър-председател. "Петров дойде при мен като лоялен гражданин, който разполага с оригинала", посочи той. И допълни: "Това показва, че няма държава и няма специални служби, и всичко, което се пише или работи от самите създатели на доклада, бива давано да се чете и съответно - да се предупредят съответните лица и кръгове. Някой е взел сигурно пари за тая работа".
По неговите думи заради изчезналия документ от кабинета имало огромна опасност партньорите ни от НАТО да прекратят комуникацията с България.

Борисов съобщи още, че името на самия Алексей Петров също фигурира в доклада. Той обаче отказа да даде други подробности от съдържанието на скандалния документ.

В момента главният прокурор Борис Велчев извършва проверка по случая със загубения и намерен документ. Разследването е по настояване на Бойко Борисов, който е поискал това веднага след срещата с Алексей Петров. Проверката ще се извършва по три направления - за автентичността на доклада, за написаното в него и за реда, по който е излязъл от държавните структури, и за това как е стигнал до Алексей Петров.

Източник: в. "Стандарт"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
Евроизбори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Застреляха Алексей Петров
България се отказва от дерогацията за внос на руски петрол
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: