Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Старт на проучване относно сексуалното поведение и рисковете от инфектиране с ХИВ
Автор: Екип Varna24.bg 08:15 / 01.12.2012Коментари (0)672
© Varna24.bg
Днес, 1-ви декември 2012 г., за 24-ти път ще бъде отбелязан Световният ден за борба със СПИН. Във връзка с това Ротаракт клуб София-Тангра и Национална пациентска организация стартират проучване, чиято цел е да покаже доколко българите са запознати със заболяването, начините на предаване и превенцията му. Инициативата е част от кампанията "& АЗ ЗНАМ", която се провежда за трета поредна година.

Проучването ще стартира на 1 декември 2012 година и ще продължи до 14 февруари 2013. Целта му е както да се събере информация за сексуалната култура на българина, така и да се информират сексуално активните хора за опасностите от ХИВ/СПИН. Кампанията "& Аз знам" цели да помогне да се преодолеят притесненията от изследването за носителство на ХИВ и да се изгради култура на мислене по този важен въпрос. Кампанията носи информация за бързите и безплатни начини за изследване и акцентира върху изключителното значение на ранната диагностика.

Анонимното проучване съдържа 8 въпроса, които целят да покажат промените в тенденцията за информираност относно заболяването спрямо 2007 година. Проучването е достъпно за попълване на адрес www.hivtest.bg/hiv-poll/

За кампанията "& Аз знам"

Кампанията "& Аз знам" се провежда за трета поредна година. Целта й е да покаже на широката общественост, че СПИН не е нито срамна болест, нито смъртна присъда, а заболяване, за което вече съществува ефикасна поддържаща терапия, която осигурява десетки години пълноценен живот на пациента.

През 2010 и 2011 г. отбелязването на Световния ден за борба с ХИВ/СПИН беше направено чрез безплатни скринингови изследвания за ХИВ и хепатит, като в рамките на кампанията на минувачите бяха раздавани червени панделки (символ на борбата със СПИН), информационни материали и презервативи.

През 2011 г. скринингът беше допълнен и от шествие, което стартира от Националния дворец на културата и имаше за цел да призове сексуално активното население да се изследва за носителство на вируса.

Повече информация за кампанията, предстоящите активности и за всички въпроси, свързани с ХИВ/СПИН, можете да получите на информационния сайт www.hivtest.bg и горещата линия 0700 10 515 (всеки делничен ден между 11:00 и 17:00 ч.).

Първи декември - Световен ден за борба със СПИН
За 24-ти път тази година ще отбележим Световния ден за борба със СПИН на 1-ви декември.

Първоначално световните кампаниите за 1-ви декември се организират от Програмата на ООН за ХИВ/СПИН (UNAIDS). През 2004 г. UNAIDS прехвърля "надзора" на провеждането на кампаниите на независима организация - World AIDS Campaign, като продължава да оказва финансова и техническа подкрепа.

Новият слоган на Световната кампания за борба с ХИВ/СПИН за периода 2011-2015 г. е "Да сведем до нула" (Getting to zero). За периода 2005-2010 г. световната кампания премина под надслова "Спрете СПИН. Изпълнете ангажимента!", като призив към правителствата, политиците и здравните структури да работят за постигане на целите, заложени в борбата с ХИВ/СПИН и най-вече да изпълняват поетите ангажименти за постигане на универсален достъп до услуги за превенция, лечение, грижи и подкрепа за ХИВ до 2010 г.
Слоганът "Да сведем до нула" отразява новата визия на UNAIDS за постигане на нулева честота на новите случаи на ХИВ-инфекция, нулева дискриминация и нулева смъртност, свързана със СПИН, до 2015 г. (Zero new HIV infections. Zero discrimination. Zero AIDS-related deaths).

ООН определя шест основни цели за постигане до 2015 г. по отношение на глобалния отговор срещу ХИВ:

• Намаляване с 50% на предаването на ХИВ по сексуален път - в това число и сред ключовите уязвими групи като млади хора, мъже, които правят секс с мъже, и сексуални работници; предотвратяване на всички нови случаи на инфектиране с ХИВ в резултат на инжекционна употреба на наркотици;
• Елиминиране на предаването на ХИВ от майка на дете;
• Намаляване с 50% на смъртните случаи в резултат на туберкулоза при ХИВ-позитивните;
• Осигуряване на достъп до антиретровирусно лечение на 15 милиона души;
• Намаляване с 50% на броя на страните, налагащи ограничения за влизане, престой или живеене на ХИВ-позитивни;
• Осигуряване на равен достъп до образование на децата, останали сираци в резултат на СПИН, или уязвими по друг начин към заболяването.

Международният символ на борбата с ХИВ/СПИН е червената панделка. Тя е израз на солидарността към хората, живеещи с ХИВ и обединява усилията на хората в общата борба срещу болестта. Червеният цвят на панделката едновременно символизира любовта, като така изразява съпричастността към засегнатите от заболяването; кръвта, като така изразява болката, причинена от загубата на близките, починали от СПИН; яростта, като така изразява безпомощността, с която се приема заболяване, за което няма окончателно лечение. Червеният цвят също е и предупреждение да не се подхожда лекомислено към и да не се пренебрегва един от най-големите проблеми на нашето съвремие.




Още по темата: общо новини по темата: 5
01.12.2022 »
01.12.2022 »
30.11.2014 »
30.11.2013 »
01.12.2009 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Парламентарни избори 2023 г.
Почина патриарх Неофит
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: