Стартира акция за използване на предпазни колани в автомобилите

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (2)
13:10 / 22.10.2009
2850
Акцията "Да спасим 300 човешки живота! Да поставим предпазните колани!" ще се проведе от утре до 10 ноември, съобщиха от полицията.

Използването на обезопасителни колани е важен резерв за намаляване броя на загиналите и ранените при тежки пътнотранспортни произшествия. То е сред най-важните приоритети на Европейския съюз в превантивната и контролната дейност с цел намаляване огромните загуби от пътно-транспортния травматизъм. Във всички страни, членки на ЕС, законът изисква задължително ползване на обезопасителните колани от водачите и пътниците в автомобилите, на всички седалки, при всички пътувания в населени места и извън тях.

Изследвания на Европейския съвет за безопасност на транспорта показват, че всяка година в Европа благодарение използването на обезопасителни колани се спасяват от смърт над 11 500 души, попаднали в пътни катастрофи.

В момента в България обезопасителните колани се ползват от около 85% от водачите и пътниците на предни седалки при пътувания извън населените места и от около 65% - в населени места. За съжаление, въпреки разпоредбите на Закона за движението по пътищата, тези предпазни средства, с минимални изключения, не се използват от пътуващите на задните седалки в автомобилите, в резултат на което ежедневно загиват и биват тежко наранявани хора, пътуващи без поставен обезопасителен колан. В това отношение практиката в страната коренно се различава от тази в развитите европейски държави, където обезопасителните колани се ползват от близо 95% от пътуващите на предни седалки в автомобилите и от 85% на задните седалки.

Ако всички водачи и пътници в автомобилите в България поставят при всяко пътуване обезопасителни колани и превозват деца с обезопасителни столчета и седалки, ще бъдат предотвратени за една година около 300 смъртни случаи при тежки катастрофи.

Виж коментарите (2)
Още новини от Национални новини:
Д-р Миндов предупреди: Почва като обикновена вирусна инфекция
Борисов попита защо правителството на Кирил Петков, с пълно мнози...
Експолицаят Караджов, осъден на доживотен затвор, се е барикадира...
Лоши новини за любителите на лова
Вижте какво време ни очаква до края на седмицата
България има нов милионер от тотото


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).