Ставаш на 65 - отиваш на опреснителен шофьорски курс

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (39)
08:42 / 05.05.2012
3204
Водачите над 65 години ще минават допълнително обучение по безопасно шофиране, така че да повишат знанията и уменията си. Това предвижда проектостратегията на просветното министерство за подобряване безопасността на движението по пътя, публикувана на сайта на ведомството. Целта е броят на загиналите деца на пътя да се понижи двойно до 2020 г., а на тежкоранените - с 20%. 
 
Уроци се планират и за шофьорите, загубили контролните си точки. В стратегията е заложено и изграждането на полигони за управление при критични ситуации на пътя. Засиленото обучение по безопасно движение на пътя ще започва още от детската градина.

За най-малките уроците ще са под формата на викторини, състезания и игри. Децата от I до IV клас пък ще се учат как да пресичат правилно по време извънкласната дейност, като отличниците ще получат сертификат за примерни пешеходци. Учениците от V до XII клас ще се запознават с опасностите при управление на мотопед, мотоциклет и автомобил и ще се подготвят за шофьорски изпит. Обучението ще включва специализирани учебни помагала и литература, а преподавателите ще минават специални квалификации за новия предмет, като са предвидени обучения и за родители.

От просветното ведомство ще искат и по-високи глоби за шофьорите, които возят деца, без да ги обезопасят. Документът предвижда още законови промени, които да уредят безопасен превоз по време на ученически екскурзии, абитуриентски балове и пътувания с учебна цел.

Отделянето на велосипедното движение от това на останалите превозни средства също е залегнало в стратегията. В нея се планира и изграждане на училищни и пешеходни зони, повдигнати пешеходни пътеки и кръстовища, изкуствени неравности и тротоарни стеснения. Ремонтите и съоръженията ще бъдат направени съвместно с общините, частния бизнес и неправителствените организации. Целта е да се постигне ефективно взаимодействие между държавните институции и неправителствения и частния сектор, така че жертвите на пътя да са по-малко.


Източник: в. "Монитор"

Виж коментарите (39)
Още новини от Национални новини:
Проф. д-р Костадин Ангелов от Велико Търново: Нашите основни опон...
Спортното министерство проверява тотото
Бойко Борисов: Ще правим правителство с ПП-ДБ, но този път ние ще...
Засилен е трафикът по пътищата
Проф. Чуков: 147 страни са признали Палестина като държава, Бълга...
На аудиенция във Ватикана: Папа Франциск пожела на българския нар...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).