Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Стикер "Национално меню" ще привлича туристите към уникалността в българския вкус
Автор: Екип Varna24.bg 16:59 / 24.09.2020Коментари (1)1607
©
Представители на профилирани гимназии и средни училища, обучаващи в професионално направление "Туризъм“ от цялата страна, взеха участие в работната среща по изпълнение на проект "Професионална селекция от традиционни български ястия и вина, обединени в "Национално меню“. Тя се проведе в Университета по хранителни технологии днес. В събитието се включиха още експерти от браншовите организации – Националнен борд по туризъм, Българска асоциация на заведенията, Асоциация на сомелиерите в България, Българска хотелиерска ресторантьорска асоциация, Съвет по туризъм Пловдив, Кулинарна лаборатория-Пловдив, Българска асоциация на професионалните готвачи, представителите на Регионалните управления но образование към МОН, бизнес партньори и преподаватели от УХТ. Официални гости бяха зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева и Венелина Червенкова, началник отдел "Стратегическо планиране и продуктова политика в туризма“.

Проектът "Национално меню“ е съвместна инициатива на министерството на туризма и УХТ и обединява усилията за превръщане на традиционната българска храна в разпознаваем бранд на туристическия продукт.

Идеята възникна спонтанно при посещението на вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова с екип в УХТ през август, каза ректорът проф. д-р Пламен Моллов. Целта е да обедини усилията на научните среди и бизнеса, които оперират с тази материя, и да се признае от най-широк кръг от хора. Той пожела успех на участниците в срещата, първа стъпка в изграждането на атрактивен национален туристически продукт, който ще участва заедно с останалите забележителности на страната в рекламата й по света.

Според зам.-министър Георгиева България има уникален потенциал за развитие на винено-културния туризъм. Туристите в глобален мащаб заявяват в проучване, че храната и напитките са фактор при избора на дестинация. По-младите туристи, от поколението Z, са още по-мотивирани от възрастните да посетят определена дестинация заради местната кухня.

"С националното меню ще покажем пресечната точка между миналото чрез автентичните български кулинарни рецепти и настоящето – чрез модерните технологии за производство. Проектът обединява усилията на научната общност в лицето на УХТ, на бъдещите майстори шеф-готвачи в лицето на възпитаниците на професионалните гимназии по туризъм и на браншовите организации с подкрепата на Министерството на туризма“, посочи Георгиева. Тя изрази увереност, че стикерът "Национално меню“, който предстои да бъде изработен, ще издигне престижа на заведението, което ще го носи.

Доц. Кремена Никовска, функционален декан по Студентска и социална дейност на УХТ и координатор по проекта, отбеляза, че храната е сред важните културни елементи, а създаването на кулинарна карта, като част от туристическата инфраструктура на България, ще допринесе за повишаване конкурентоспособността на българския туристически продукт.

По време на срещата гл. асистент Станко Станков, преподавател към катедра "Хранене и туризъм“ в университета, заяви, че традиционният български вкус е съвкупност от културно-историческото развитие на районите. Затова в сформирания от УХТ екип участие вземат експерти от различни сфери на храненето и туризма с цел провеждане на обстоен анализ и оценка на характерните за отделните населени места типични храни и вина. Районирането в проекта е съобразено с националното туристическо разпределение с цел по-адекватното насочване на туристите към уникалността на българския вкус.

Участниците в срещата се обединиха около идеята, че кулинарната култура има огромен потенциал да превърне храненето от рутинна услуга в туристическа атракция с висока добавена стойност.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 24.09.2020 г.
0
 
 
Пълен та*ак!Само се чудят как да си оправдаят заплатите..Ще откриват топлата вода..безхаберници!
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
49-ото Народно събрание
Парламентарни избори 2024
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
Лято 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1596) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: