Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Стойчо Кацаров: Може ли нормален човек да харесва сегашна Русия?
Автор: Екип Varna24.bg 09:28 / 01.07.2022Коментари (2)899
©
Бившият здравен министър Стойчо Кацаров с анализи защо много хора предпочитат България да е с Русия и Беларус, а не с ЕС и НАТО.

Анкета показва, че 39% от българите предпочитат България да е в ЕС и НАТО, а 23% да е с Русия и Беларус. Дори и да са манипулирани данните, няма съмнение, че Русия (в днешния и вид) има ненормално много привърженици у нас. Дори и половината да са е ужасно.

Може ли нормален човек да харесва държава с тоталитарно управление, която напада брутално съседна страна и изравнява цели градове със земята? Не, не може. Защо тогава немалко наши сънародници харесват Путин?

Говоря за обикновените хора, не за рубладжиите, за тях нещата са ясни.

Не мисля, че това е защото харесват фашизма или войната. Не мисля, че е дори историята. Не, тук има нещо друго. Тази русофилия е социална.

Ние сме страна с огромно разслоение между бедни и богати. Ножицата между едните и другите е най-голяма в ЕС и не само. Огромна част от населението живее в много мизерни условия. Милиони са затруднени в бита, в осигуряването на отопление, на лекарства, не си купуват нови дрехи с години, трудно им е дори да се прехранват.

Много лесно е тези наши сънародници, с малко помощ отвън, да свържат несгодите си с демокрацията, ЕС и НАТО. А кой може да се противопостави на НАТО? Кой носи силната ръка, която ще накаже богатите и ще въздаде справедливост за бедните? Путин, той е единственият на хоризонта, при това в непосредствена близост. Русия пак ще ни освободи.

Може да ви изглежда нелепо или пресилено, но за човек загубил надежда за по-добър живот, това е напълно логична конструкция. Веднъж приета, лесно може да се подхранва. Няма значение, че Путин е свръхбогат, краде от своите, нарежда да се убиват хора. Нищо няма значение, освен, че на него се възлагат надеждите да се справи с лошите у нас. За това каквито и неща да се казват за Путин и обкръжението му, за истинската история на отношенията Русия-България, подкрепата не намалява много.

Трябва да разберем, че тези наши сънародници са прави в едно – нашата страна не е правова държава, не е образец на демокрация и както мнозина казват, не без основание, ние сме държава, превзета е от мафията. Това, в което не са прави, е че Путин (използвам го като метафора на силната ръка) ще въздаде справедливост. Нищо подобно, ако беше така щеше да я е въздал в Русия, само че мнозинството руснаци живеят дори по-зле от нас. И това обаче не разколебава мнозина, защото остава удовлетворението да бъдат наказани тези, които благоденствуват (на техен гръб).

Много от тези хора не са изпаднали в мизерия, защото са неуки или мързеливи, а защото живеем в държава, в която почтеността и трудолюбието не са на почит и не са условие за просперитет.

Ще бъде грешка, ако заклеймяваме, обиждаме и ругаем, иронизираме или подиграваме. Нищо няма да се постигне с това, освен още по-голямо ожесточение и омраза.

Тези хора имат нужда от помощ. Не става дума само за материална подкрепа, а най-вече за морална, за връщане на вярата, че нещата може да се променят за добро и да се променят бързо. Трябва ни план, как ще изградим правова, икономически развита държава и обяснение как това ще облагодетелства всички. Трябва да убедим хората, че това е възможно и безалтернативно.

За съжаление много от политиците следват нагласите на масите, паразитират върху тях, възползват се най-безскруполно, осребрявайки гласовете на отчаяните. Нямаме нужда от такива, независимо как се именуват и къде се позиционират.

Имаме нужда от политици-държавници, които не се страхуват да се противопоставят на обществените нагласи, ако виждат, че са погрешни. Държавниците не следват течението, а водят останалите в правилната посока, дори срещу вълните, без да се интересуват какво ще им струва това в личен план. Те се грижат се за всички, не само за преките си последователи. Нарича се лидерство.

Не знам дали сме способни да различим едното от другото. Дано сме.

 








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Добър анализ. Поздравявам бившия здравен министър за изказването, защото проблемът е в неговия ресор. Подкрепата за убийства и насилие доказва отново, че психическото здраве на нашето общество не е добро. Трябва мъдро и спокойно да се възстанови нацията от дезинформацията, манипулациите и саботажите.
на 01.07.2022 г.
0
 
 
не бедността им е виновна, а влияние на много силна, дори бойна, пропаганда върху обикновени хора, не научени да мислят самостоятелно
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1595) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: