Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Стоил Алипиев, НАЗП: Колекторите и банките събират незаконни вземания по законен ред
Автор: Екип Varna24.bg 09:19 / 26.05.2021Коментари (0)1032
©
Като привилигирован кредитор, банките могат да образуват изпълнително производство срещу своя длъжник веднага, а той - да се противопостави едва след исков процес. Докато докаже правотата си, ще е минал по един дългогодишен път, свързан с много разходи за съдебни такси и адвокатски възнаграждения, а банката ще се е удовлетворила преди години от неговото имущество. Това коментира председателят на Националната асоциация за защита на потребителите Стоил Алипиев пред в. "Труд“ и добавя, че дотам може да се стигне заради непроизнасянето на компетения орган за неравоправността на клаузите в договора между банката и потребителя, когато са одобрявани общите условия.

В повечето случаи приемането на общите условия се извършва от специален държавен орган, но съгласно действащото законодателство преди това задължително и безусловно те трябва да минат за одобрение от КЗП, разяснява експертът по потребителски права. "Договорите с общи условия са типизирани, с предварително едностранно изготвени от търговеца клаузи, за неопределен период от време и за неограничен кръг от потребители. Промяната от страна на потребителя на вече одобрени правила за работа на търговци е фактически невъзножна“, посочва Алипиев и подчертава ключовата роля на КЗП като издаваща санкция за наличието или липсата на клаузи, които поставят потребителите в неравнопоственост спрямо търговеца.

Наскоро НАЗП запита КЗП със заявление за достъп до обществена информация какви санкции е дала за неравноправност на общи условия на банки, небанкови финасови институции и телекоми при пускане в сила на техните общи усовия. "От отговора разбрахме, че това е информация, която КЗП определя като “статистическа", което обаче не е най-големият проблем. Проблемът е че в официалния отговор е посочено, че такава информация не е създавана, което означава, че не е правено. Става въпрос за липса на едиствената форма на ефективен контрол срещу едни от най-силните икономически търговци, които освен поради чисто икономически причини, са и институционално поставени в положение на небходим търговец, за съществуването на потребителя и физическото му оцеляване“, обяснява Алипиев и припомня, че заради наличието на прекомерно много неравноправни клаузи в потребителските договори в началото на 2019г. Европейската комисия стартира наказателна процедура срещу България и прикани страната ни да преразгледа неравноправните клаузи, за да се осигури подходяща защита на потребителите.

При потребителските кредити неравноправните клаузи се отнасят за общия размер и разходи по кредита, дължимата от потребителя обща сума и годишния процент на разходите, начините за изплащане на кредита, включително например за броя, периодичността и размера на погасителните вноски. "Като започнем от преддоговорната информация, която трябва да бъде предоставена на хартиен или друг траен носител, по ясен и разбираем начин, като има изискване за големината на шрифта, можем да продължим със забрана за събиране на такси и комисионни за действия, свързани с усвояване и управление на кредита, едностранно изменение на общия разход по кредита, правото на предсрочно погасяване и пр.“, конкретизира Алипиев.

При телекомите пък най-често става дума за различен тип клаузи, които дават възможност на доставчика да изисква получаването на цената на недоставена от него услуга и така го поставят в привилегировано положение спрямо потребителя. Например, потребителят трябва да заплати оспорена от него сума за услуга преди да е извършена проверката, разяснява той.

Във всички развити пазарни икономики функционира държавен регулаторен орган, който има компетенции, лостовете и прерогатива да влияе върху договорните отношения между търговците и потребителите. В България тази основополагаща роля в регулирането на неравностойното положение на двете страни е на КЗП.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1595) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: