Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Стойне Василев: Депозитите се увеличават, но са далеч от нивото на инфлацията
Автор: Екип Varna24.bg 11:20 / 05.04.2023Коментари (0)893
©
Депозитите започнаха да се увеличават плавно, но все още са далеч от нивото на текущата и средната инфлация. Това каза Стойне Василев – независим личен финансов консултант и инвеститор, в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“.  

Хората с банкови депозити биха могли да се възползват от структурираните депозити, които предлагат банките, които носят доста по-висока доходност, отколкото депозитът. "Т.е. ние се възползваме от добрите страни на депозита, гарантираната сума, но една малка или по-голяма част от тези средства могат да се инвестират в други активи, като например облигации, някакви взаимни фондове, акции, метали, злато, петрол“, обясни Василев.  

Другият вариант е инвестицията в истински активи на депозираните средства. "Ако човек мисли дългосрочно, имотите винаги са били добра инвестиция, като те носят средно 8-9% при доста по-нисък риск в сравнение с много други алтернативи“, обясни експертът. 

Заради повишените банкови такси и комисионни Василев посъветва да се използва електронно банкиране. "Там един превод може да е два или три пъти по-евтин, отколкото ако превеждаме на гише в банката. Това важи за почти всички операции, ако използваме електронното ни банкиране. Можем да се възползваме и от някакъв вид пакетна услуга, която е много по-изгодна“, обясни той.  

Стойне Василев заяви, че повишаването на лихвените проценти неминуемо ще се отрази и върху имотния пазар, въпреки че повишаването на лихвите по кредитите в България става много плавно. Причина за това е, че по-голямата част от ипотечните кредити не зависят от основния лихвен процент на БНБ, а по-скоро от нивото на депозитите. "Лихвите по ипотечните кредити засега са едни от най-ниските в Европа. Очаквам едно повишаване, макар и плавно. Ако се запази тенденцията в САЩ и Европа, те ще достигнат до 4-4,5% максимум“, прогнозира той. 

Неговите очаквания са, че това повишение няма да се отрази съществено на имотния пазар, тъй като само част от жилищата се купуват с кредити. В последното тримесечие на 2022 г. е бил регистриран спад в броя на сделките с недвижими имоти, но не и в цените. "Първото тримесечие на тази година се забелязва и спад в цените и не толкова в офертите, колкото в реалните цени, на които се сключват сделките. Аз мисля, че до края на годината ще наблюдаваме тази тенденция – задържане на сегашните цени и все по-големи отстъпки от страна на продавачите, което ще доведе или до задържане на цените, или до малък спад“, заяви Василев.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Влизането на България в Шенген
България в еврозоната
Парламентарни избори 2024
Катастрофи във Варна
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: