Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Столичен лекар предупреди за бум при урологичните тумори, каза и симптомите, за които трябва да следим
Автор: Екип Varna24.bg 13:04 / 25.05.2022Коментари (0)769
©
Бум на урологичните тумори (тумор на пикочния мехур, на простатата, на бъбрека) констатират в Клиниката по урология и андрология на УМБАЛ "Царица Йоанна – ИСУЛ“ през последния месец.

"Само за последните трийсетина дни повече от 60% от пациентите, преминали през нашата клиника, са онкоурологични случаи. Тук не включваме доброкачествените тумори, за какъвто се счита хиперплазията (уголемяването) на простатната жлеза, при които ръстът е обясним, тъй като при нас се намира единственият специализиран център за лечението им в България“, алармира началникът на столичната клиника акад. проф. д-р Чавдар Славов.

42% от тези онкологични случаи се дължат на карцином на пикочния мехур. На второ място по честота са карциномите на простатната жлеза, а на трето (6%) - туморите на бъбрека.

Според известния уролог и андролог, това са косвените поражения от пандемията от коронавируса. Много от пациентите са се страхували да търсят лекарска помощ и сега, след като паднаха всички ограничения, е станала ясна цялата картина. Той посочва, че преди началото на пандемията преди 2 години, броят на тежките урологични тумори е бил наполовина.

Прави впечатление, че пациентите идват в много напреднали форми, с големи туморни образувания, които въпреки степента на злокачественост, която за карцинома на пикочния мехур е по-ниска, са довели до такова състояние, че понякога се налага премахване на целия орган, без това да е нужно при други, по-малки формации. Горе-долу същото е положението и с рака на простатата и на бъбрека. 

"Въпреки напредналите форми, които срещаме напоследък, политиката на нашата клиника е за максимално органно съхраняване, особено при туморите на пикочния мехур. Премахването му е доста травмираща операция и създава огромен дискомфорт в начина на живот на тези пациенти“, убеден е акад. Славов, предаде vesti.bg.

Той обяснява, че за щастие, в повечето случаи,  в Клиниката по урология и андрология на ИСУЛ успяват, чрез възможностите на съвременната лазерна хирургия, да изчистят тумора, дори когато той е ангажирал наполовина и повече пикочния мехур и по този начин да спасят органа.

Урологът разказва, че наскоро е имал такава операция. Според възприетите гайдлайни, които според академика имат нужда от актуализация, за да се използва орган съхраняващ подход, туморът не трябва да е по-голям от 2-3 сантиметра. "Въпреки това ние предпочитаме да запазим органа на пациента и имаме много добри резултати в това отношение, които сме изнасяли на научни форуми извън България. Оказа се, че това е тенденцията и в световната практика. Важно условие е да се използва т.нар. 3-модална терапия, каквато имаме възможност да извършваме в УМБАЛ "Царица Йоанна – ИСУЛ“: хирургия, химиотерапия и лъчелечение“, пояснява урологът. 

Зачестили са и случаите с едновременно ангажиране на пикочния мехур и ректума на дебелото черво. Досега в клиниката са оперирали по един такъв случай на година, а само за последния месец те са три. "Това говори за много авансирал процес, който налага в операцията да участват както уролози, така и коремни хирурзи. В ИСУЛ имаме силна коремна хирургия и на няколко пъти успешно сформирахме такъв интрадисциплинарен екип“, разказва акад. Славов.

Сред основните симптоми, които подсказват за туморно образование в пикочната система, са:

- наличието на кръв в урината, парене при уриниране, често уриниране. Понякога обаче кръвта в урината може да остане незабелязана. Затова лекарите за пореден път призовават пациентите да си правят редовно профилактични изследвания.

Наличието на повече от 8-10 еритроцита в урината е сигнална лампа, че нещо се случва в пикочните пътища.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
Интегриран градски транспорт на Варна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: