Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Страхотна новина! Русия сваля с над 40% цената на газа за България!
Автор: Екип Varna24.bg 11:42 / 03.03.2020Коментари (10)1724
©
Премиерът Бойко Борисов дава извънреден брифинг в Министерски съвет. Стана ясно, че днес Русия сваля ценаата на газа за България.

"Искам да благодаря на колегите за огромните усилия които положиха. Близо 7 месеца вървяха тези преговори. През това време трябваше да търпим изказвания на изключително некомпетентни хора. Не е случайно, че това се случва точно на Трети март - има символика", заяви Борисов. "Неслучайно днес на 3 март от "Газпром" ни върнаха договора подписан. Днес сутринта ни върнаха подписан договор, който е с най-голямото намаление на всички държави, които предоговаряха цените - над 40%, не четири - над 40. Двата интерконектора от Гърция за България и от Турция за Сърбия и Унгария не само, че са от полза за държавата, със стара дата ще възстановим на индустрията над 150 млн. лв. Добре свършена работа. Диверсификацията и конкуренцията реално ни показаха как пада цената на газа. Надявам се в късните следобедни часове да се видим пак. Нека националният празник да ни обединява, когато нашите експерти са си свършили добре работата и да се гордеем, че сме българи." 

Бойко Борисов допълни още:

"Мисля, че намаляването на цената на руския газ с над 40%, е новина, дори и за вас. Ако имаш на пазара 1 кг. домати за 2 лв. и ако се намали цената с 40%, как ще се отрази на домакинята", завърши Борисов, обръщайки се към медиите. "Новото допълнение съдържа новата ценова формула. В резултат на хъбовата компонента, Булгаргаз ще предложи на КЕВР цена от 27,26 лв. за мегават час - намаление с 40%. Очакваната цена е калкулирана на база за петролните продукти, курсът на долара към 2 март и хъбовата компонента. Може да има и леко отклонение в едната или другата посока. Това намаление се явява най-голямото в търговските отношения и ще има значителен ефект върху българската икономика."

Новата формула ще се прилага ретро-активно, считано от 5 август 2019 г.", каза шефът на "Булгаргаз" Николай Павлов. Той уточни, че с подписаните нови, по-ниски цени, "Газпром" ще върне надвзетите суми от август 2019 г. на "Булгаргаз", а те от своя страна ще бъдат върнати на родния бизнес, който е платил разликата. "Булгаргаз ще предложи утвърждаване на цени, с които ще бъде върната на клиентите сума в размер на 150 млн. лв. с ДДС. Заявяваме своята готовност, в момент, в който регулаторът потвърди новите цени, тези средства да бъдат възстановени до един месец", допълни Павлов.

"Честит празник и от мен. Днес е един хубав ден за България, защото постигаме е безпрецеднетен успех с цената на природния газ", заяви енергийният министър Теменужка Петкова, цитирана от "Блиц".








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Сега се пита - дали крайните потребители ще получат парите си обратно?!? Риторичен въпрос... :(
0
 
 
Русия беше осъдена от Европейския съюз, да намали цената на газта за държавите в Източна Европа, в т.ч. и България, до нивата, на които продава в Западна Европа. България е последната държава в ЕС, на която Газпром намали цената. За да е циркът пълен, ни сервираха намалението на 3-ти март, за да го приемем като подарък. Отврат...
0
 
 
Поредната смърт на мита за "братската любов", "лошия ЕС" и "липсата на суверенитет на България".
+2
 
 
ЕК, след съдебно решение, задължи Газпром да "уеднакви" цените в ЕС. Това е причината, а не братската любов. Благодарение на последната, любимата ни Русия ни клатеше с около 60% по-скъп газ, отколкото на Германия например...
0
 
 
Вдруги форуми пък казват; чак сега наще са се пресрамили да поискат предоговаряне на цената?
0
 
 
Много добре.Само не можах да схвана какво означава, цитирам:"със стара дата ще възстановим на индустрията над 150 млн. лв.". А на обикновения народ дето досега плащаше по 3-4 лв за килограм домати ,дали ще възстановите миналите разходи?
-1
 
 
от 30 години говорят за тръба през Гърция.Стана тръбата и ооо чудо-газта падна с 40%.Можеше да се направи поне преди 10 години.
Така се паркира на велоалея....
на 03.03.2020 г.
+1
 
 
А топлофикациите ще върнат ли пари?
0
 
 
Честито и на путеноидните тролове.Сребърниците за вашите дрискания намаляват.Ще ви орежат надниците,защото и без това сте ялови. Ахахаха мъка!
0
 
 
Сега разбрахте ли драги съНародници,че не 3 март е причината и не е подарък ,а реален ефект от конкуренцията. Руснаците просто се съобразяват с действителността и угаждат на България. Инак Балкански поток ,втората тръба на Турски може да прекарва и неРуски газ. Тръбата в България е българска,тръбата от Комотини до Ст.Загора ще е българска ,а мераклии да доставят газ има много.Хъбвете в ЕС са препълнени с газ на двойно по ниска цена от Газпромската. Та да не минават с номера за подарък.Действителноста ги притиска. И с тези цени на газ и по лесно въглищните Марици ще минат на газ за да не ги закрият. Бойко май се бетонира.А руснаците издрапаха до 3 март ама не им се получи клатушкането с президента.Искаха да бутнат Бойко,да си докарат служебно правителство назначено от Рунтю и на 3 март Путин да ни дойде на крака с подаръка. Да ама ядец ;) Договора е факт при Борисов. А Рунтю ще му веят ушите на Шипка! САМ.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Природни стихии
Избори в Турция
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: