Строят първото селище за астрономически наблюдения у нас - "Скай вилидж"

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (2)
14:02 / 11.04.2016
2622
Чуждестранни инвеститори ще изградят първото селище за астрономически наблюдения в България. Сред красотата на Стара планина ще се организират фестивали, практически занятия и образователни курсове.

"Скай вилидж" ще бъде построено между Габрово и Дряново. Това е най-тъмната част на България, далече от светлините на градове и комплекси, които биха пречили на астрономическите наблюдения.

Целта е "Скай вилидж" да бъде образователен и научен център както за професионалисти, така и за всички, обичащи астрономията, сподели за bTV създателят на проекта Дейвид Холандс.

"Нощите на това място са достатъчно тъмни. Преценили сме всички аспекти на светлинното замърсяване, а сградите ще бъдат конструирани за астрономически наблюдение. Съобразили сме ги с всички световни изисквания при изграждането на обсерватории", обясни Дейвид Холандс.

Любителите на астрономията ще могат да съчетаят почивката с практически занятия, наблюдения и дори астрофотография. "Скай вилидж" ще разполага с център за посетители, собствена обсерватория и зали за конференции, създадени по най-високите световни стандарти.

"Спазването на тези стандарти ще ни позволи "Скай вилидж" да бъде изграден като най-модерния жилищен, образователен и научен комплекс в региона", допълни Дейвид Холандс.

Звездното селище трябва да бъде готово в началото на следващата година.

Източник: bTV


Виж коментарите (2)
Още новини от Национални новини:
Песен на Българското училище "Иван Вазов" в Париж се цели в рекор...
Кондева за частната детска болница: Спрямо мен не е упражняван ни...
Кандидатите от ГЕРБ-СДС в Кочериново: За нас е важно всяко едно н...
Енергийният министър: Няма да има съществено поскъпване на тока
НИМХ с най-актуалната прогноза за следващите дни
Проф. д-р Костадин Ангелов: Сухиндол има неразкрит туристически п...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).