Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Стряскащи данни за младите хора в България
Автор: Екип Varna24.bg 09:22 / 11.02.2020Коментари (3)1155
©
Увеличение на безработните млади хора у нас на възраст до 24 години отчитат от Агенция по заетостта. Това става ясно от статистическите данни на Агенцията за месец декември 2019 спрямо месец януари 2020. Общо регистрираните безработни млади мъже и жени през последния месец на 2019 са били 9329, с близо 500 по – малко спрямо тези през януари 2020 – когато са се увеличили до 9759.

Нарастването е характерно за този период на годината, разясняват от агенцията. Аналогични са данните през последните две години, през януари спрямо декември. Тези стойности са в резултат от интензивните действия на Агенцията по заетостта за активиране на неработещите и неучещи младежи.

Само за месец в бюрата по труда са се регистрирали точно 436 нови безработни мъже и жени на възраст до 24 години. Според данните на Агенцията по заетостта най – много и за двата отчетни периода са безработните без специалност и професия - през декември миналата година са били 5996 човека, а в началото на тази 6375. Според тези данни преобладаващите безработни са нито образовани, нито квалифицирани.

Останалата част пък са младежи намиращи затруднения да си намерят работа в областите на услугите, транспорта и правото. Във всички области на страната има безработни в сферата на образованието, икономиката и правото, сочат още статистическите данни на АЗ. Оказва се, че има млади мъже и жени затруднени да си намерят работа в цялата страна и в сферата на техниката и технологиите.

Всеки млад човек най-късно до 4-ия месец от престоя си в бюрото по труда получава оферта за работа или обучение, отговарящи на неговите индивидиуални образователно-квалификационни характеристики, уверяват от АЗ.

Делът на безработните младежи на възраст до 24 г. в общата структура на безработните е 4.8%, като отбелязва спад от 0.2 процентни пункта, показват анализите на АЗ. Годишното сравнение пък показва намаление с 9.4% в броя безработни младежи. В образователната структура най-съществени са дяловете на младите със средно, с основно и по-ниско образование, съответно - 50.5% и 42.1%. Професионалната структура в най-голяма степен се формира от младежи без квалификация и специалност те са 64.3%. През декември 2019 г. от регистрираните безработни до 24 г., 11.6% са продължително безработни.

Намаляването на безработните млади е политика на държавата и бизнеса. По различните оперативни програми на социалното министерство през последните няколко години се провеждат активни политики за намаляване на безработните млади хора. Различните операции по ОПРЧР привличат младежи в заетост или обучение, което е добре и за бизнеса, коментира пред "Монитор“ Добрин Иванов от АИКБ по повод данните на Агенция по заетостта.

Според експерта една не малка част от тези определени, като безработни хора са "фрийленсъри“, които упражняват временна работа по проект, и след това за някакъв период от време са без работа и доходи. Не малко са и младите, които пък са избрали да работят на свободна практика или да упражняват свободна професия, поради различни причини, като най-честите са разминаване на очакванията за заплащане и работно време за определен вид труд, коментира още експертът.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Напълно подкрепям колегата, защото това е факта, дай им мама и тате да дават и по цял ден айляк пром, аз съм работодател на трима човека трябват ми четвърти и от една годишна го търся, става въпрос за жена магазинерка, по 1000лв им давам и пак недоволни, работят по 5 дневна седмица и пак недоволни.
0
 
 
*разминаване на очакванията за заплащане и работно време за определен вид труд* - ниско или липса на образование,нежелание да придобият опит,*захранване* от мама или тате,които бачкат в чужбина!Разходете се из заведенията - денем и нощем е пълно с тях,направете колко на ден изпиват и изпушват и тогава ги жалете.Иначе са царе на *лайковете*!
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2020 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Катастрофи в България
План за възстановяване и устойчивост на България
49-ото Народно събрание
Стрелба в Москва
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: