Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Студено ни е и надуваме климатика. Но дали е правилно?
Автор: Цвети Тончева 19:21 / 14.12.2023Коментари (0)756
©
На колко градуса трябва да работи климатикът ни през зимата. Въпросът е повече от дебатиран всяка година, особено по това време.

За да задоволим интереса към темата Plovdiv24.bg се обръща към специалисти от фирма за климатици, които дават ценни съвети за това как да управляваме климатика си през зимата, за да е възможно най-ефективен.

Повечето от нас инстинктивно гласят температурата на климатика си на повече градуса през зимата, защото ни е студено, и на по-малко градуси през лятото, защото ни е топло. Това обаче се оказва абсолютно погрешно и коства повече пари за собственика. 

Ето правилата по темата:

"Има значение на колко градуса държите климатика през зимата и лятото. Стандартна температура на климатика, която задавате на дистанционното трябва да бъде настроена на около 25 градуса за охлаждане през лятото и около 18 до 20 градуса за отопление през зимата в автоматичен режим. Тези условия са подходящи, за да осигурите максимална енергийна ефективност на вашата климатична система. Имайте предвид, че тези температури предполагат, че живеете в умерен климат.

Това, което трябва да разберат потребителите е, че климатиците ще трябва да работят по-усилено, за да компенсират по-суровия климат. Тези, които живеят в по-топъл климат, трябва да настроят температурите за охлаждане на въздуха на малко по-ниски, докато тези, които живеят в по-хладен климат, трябва да настроят нагревателя на въздуха да работи на малко по-топъл режим.

Как да настроите климатика си в режим на отопление?

Съветваме Ви да не изключвате климатика си, когато ви няма у дома, а да го оставите да работи на стандартните температури, споменати по-горе. Така ще спестите от сметките си за ток и когато се приберете, няма да влезете в студено помещение и да трябва климатикът ви тепърва да се опитва да го затопля. Настройте климатика си на режим Heat и автоматичен режим на вентилатора. Когато сте си у дома, може да повишите температурата на 22-25 градуса и да настроите вентилатора на 2-ра или 3-та степен.

Как температурните настройки влияят на разходите?

Колкото по-усилено трябва да работи климатикът ви, толкова повече електричество ще консумира. Това означава, че колкото по-ниска температурата сте задали при охлаждане и по-висока - при отопление, толкова повече добавяте към сметката си за ток.

Климатикът духа студено, но не и топло?

Често се случва по време на зимния сезон климатикът да започне работа, като духа студен въздух. Причината за това е липсата на т.нар. режим “топъл старт“ на вашия климатик. Решението – изчакайте 5-10 минути, за да загрее компресорът. След това климатикът ви ще започне да духа топло.

Какъв е подходящият размер климатик за Вашия дом?

Обикновено климатикът трябва да има най-малко 80 вата мощност на квадратен метър от стаята, която възнамерявате да климатизирате. Ако една стая е по-голяма от капацитета на климатика, тогава ще има по-малка ефективност при контролиране на температурата. При такива случаи става следното - докато Вашето дистанционно управление дава информация, че въздухът е настроен да се охлади до 24°, температурата в помещението всъщност може да бъде 28°. Обратно, ако стаята Ви е твърде малка за климатика, той ще достигне и прескочи температурата, на която сте възнамерявали да го настроите. Същото важи и когато настройвате климатика на режим за отопление.

Имайте предвид и височината на тавана на зоната, която искате да отоплявате / охлаждате. Колкото по-висок е таванът, толкова по-мощен е климатикът, от който се нуждаете. Ако не сте сигурни от какъв размер климатик имате нужда, потърсете професионален съвет, информират още от klima.bg.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
България и Войната в Украйна
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Хороскоп за деня
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: