Ќовини
—порт
—правочник
ќб€ви
¬ход
close
«ј–≈∆ƒјЌ≈...
Ќачало
¬арна
—портни
–егионални
Ѕългари€
ћеждународни
Ћюбопитно
√алерии
Ћичности
RSS
¬сички
Ѕизнес
ƒруги
»нституции
 риминални
ќбщество
—туденти с редки езици получават луди пари в колцентровете
јвтор: ≈кип Varna24.bg 12:27 / 15.04.2018 оментари (5)1534
©
” нас законите, с които се позвол€ва нощен или извънреден труд, са гъвкави, така че всеки, който иска да работи нощна или допълнителна работа, да го прави спокойно. ¬ други западноевропейски страни не е така, казва икономистът —то€н ѕанчев.

“ой сочи за лош пример ‘ранци€. У¬ момента ≈манюел ћакрон се опитва да реформира законите за извънреден труд, защото са тежки. ќказва се, че много хора са възпреп€тствани да работ€т толкова, колкото искат. “върде силни синдикати са наложили остарели закони, които пречат", об€сн€ва икономистът.

Уѕекарите във ‘ранци€, които работ€т нощно време, са задължени да имат поне един почивен ден в седмицата. ¬ момента на пекар е наложена гол€ма глоба, защото е работил ц€ла седмица", добав€ ѕанчев пред "24 часа".


—поред него новите трендове при нощни€ труд в Ѕългари€ са съсредоточени в аутсорсинг индустри€та Ц кол и сървиз центрове, които обслужват хора в други часови зони. УЅългари, които работ€т през ден€, пон€кога работ€т нощна см€на например в ўатите. »ма и български работници, които се труд€т само нощем в колцентрове", казва ѕанчев.

“ой об€сн€ва, че у нас вече има фирми, които се занимават с т.нар. интернет телефони€. ѕоддържат технологи€та от Ѕългари€ на компании от ц€л св€т.

У»нтересното е, че заради глобализаци€та и компютърните комуникации в Ѕългари€ могат да се извършват дейности, чийто ефект се вижда много далеч, и много от тези дейности са свързани с 24-часово покритие.  огато имаш телефоните на фирма в „икаго, тво€та компани€ тр€бва да е готова по вс€ко време, включително и през нощта, да ги покри+ва", подчертава икономистът.

 ой какво възнаграждение получава? ѕлюсовете за тези, които работ€т през нощта, са в заплащането. “о е много по-добро, об€сн€ва икономистът. » уточн€ва, че има много студенти особено от технически специалности, които работ€т нощен съпорт.

У“ази работа им дава достатъчно пари да могат да се издържат например в —офи€. ¬ същото време студентите имат възможност да ход€т на лекции. Ќаистина нощната см€на е подход€ща за млади хора", убеден е ѕанчев.

Ујко работиш в колцентър на български език, ще вземеш много по-малко от този, който работи в колцентър с редки езици - арабски, турски, €понски, сръбски и други. ѕодобни кадри получават над 4 000 лв. јко знаеш английски език и имаш прилична техническа грамотност, може да вземеш около 2000 лв. в колцентър", разсъждава ѕанчев.

 раси ћинков работи от 3 месеца в кол за поддръжка на интернет доставчик. Ућоето работно време започва в 0 ч и приключва 6 ч. ∆иве€ на 400 м от офиса и върв€ до него пеша. “ова е като да идеш до магазина!", разказва ћинков.

ќбикновено си л€га към 6,30 ч. Ќеобходими му са 7-8 ч сън.  азва, че нощни€т труд не го отегчава и не пречи на ежедневието му.

У—ъс сигурност нощни€т труд е по-добре платен в частни€ сектор. ћного често в държавните структури обаче имаш повече време за почивка. —лед нощна см€на там задължително имаш 2 дни за почиване. “.е. при ненормирано работно време се спазват всички почивки, а при частните фирми не е така", об€сн€ва ѕанчев, сравн€вайки професиите в кол- и сървис центрове с полицаи и пожарникари.

“ой има информаци€, че много от българските студентки по медицина нощем работ€т като медицински сестри. У“ова им помага, преди да станат специализанти. ’ем научават нови неща, хем влизат в професи€та и имат възможност да си набав€т допълнителен доход", казва икономистът.

—поред него н€ма проблем, когато Учовек иска да работи повече, за да извади повече пари, въпреки че ще е повече натоварен от това, което е записано в закона".
«ареждане! ћол€, изчакайте ...
0
 
 
ƒрън, дрън. “очно чуждите колцентрове използват нас като роби. Ќаписали€, защо не поиска достъп - във ¬арна ги има н€колко, на немски, турски, френски фирми. » отделно да поговори лично с н€кои от "работещите" там студенти. ƒа се замисли, защо студенти - защото те н€мат друг избор. “ези числа, които са цитирани като заплати са за ръководни€ персонал. ƒругото са лъжи :-))))
0
 
 
ƒа, а пон€кога получават и заповеди за екстрадици€...
-2
 
 
ќт кога и сръбски€т е р€дък език? рЯШВрЯШВрЯШВ
0
 
 
» какво лошо има? Ќе всеки му се отдава да научи чужд език. » това за нощни€ труд какво лошо има? „овек като иска да изкарва допълнителен доход (в Ѕългари€ доста хора) нека работ€т. ¬секи сам си прецен€..
 оментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! ¬сички коментиращи са се съгласили с ѕравилата за публикуване на коментари.
»«ѕ–ј“» Ќќ¬»Ќј
« јприл 2019 г. »
пон
вто
ср€
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
¬иж още:
јктуални теми
“¬ и шоу сезон 2018/2019
«верска катастрофа с колата на ћестан
„ерно море в ѕърва лига, сезон 2018/2019
–емонт на бул. "Ћевски" за 75 млн. лв. слага край на проблема с трафик
Ўахматни състезани€ сезон 2016/2017
назад 1 2 3 4 5 напред
јбонамент
јбонирайте се за mail бюлетина ни !
јбонирайте се за наши€ e-mail и ще получавате на личната си поща информаци€ за случващото се в ¬арна и региона.
e-mail:
јнкета
 ак се справи общината с почистването на снега?
ћного добре
ƒобре, но можеше и по-добре
Ќе се справи
ѕълна трагеди€

–ј«ƒ≈Ћ»:
Ќовини
—порт
—правочник
ќб€ви
ѕотребители
√–јƒќ¬≈:
ѕловдив
¬арна
Ѕургас
–усе
Ѕлагоевград
«ј Ќј—:
«а контакти
«а реклама
≈кип
ѕравила
¬арненци във facebook
RSS за новините
‘утбол на живо по телевизи€та
©2008 - 2019 ћеди€ груп 24 ќќƒ. Varna24.bg - ¬сички права запазени. — вс€ко отвар€не на страница от Varna24.bg, се съглас€вате с ќбщите услови€ за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени). ¬ъзпроизвеждането на цели или части от текста или изображени€та става след изрично писмено разрешение на ћеди€ груп 24 ќќƒ. ћнени€та изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и ћеди€ груп 24 ќќƒ не носи отговорност за т€х. ѕостав€нето на връзки към материали в Varna24.bg е свободно. —айтът е разработен от ћеди€ груп 24 ќќƒ.
—татистика: