Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Съдов хирург: Преболедувалите пациенти не трябва да се ваксинират
Автор: Екип Varna24.bg 09:32 / 16.12.2021Коментари (0)1025
© БНР
Съдовите усложнения се оказаха водещи, както за заболеваемост, така и за смъртност при болните с Covid-19. Те умират основно от проблеми със сърдечно-съдовата система. Това каза пред БНР проф. Веселин Петров Петров - началник на Клиниката по съдова хирургия в УМБАЛ "Света Марина".

Най-тежките усложнения, с които се сблъскваме при тези пациени, са множеството тромбози. Особенво важни са тромбозите на артериите и на вените, на долните крайници.

Но това, което е характерно за тях е, че дори след леченение те продължават да развиват нови и нови съдови усложнения, нови и нови басейни от човешкото тяло се ангажират от тези тромби, които се предизвикват от вируса и може дори да се стигне нерядко и до смъртен изход", заяви проф. Веселин Петров.

Пациентите със сърдечно-съдови заболявания са най-рисковите в пандемията. Също и хората с диабет, който е зле контролиран.

Но рецидивиращите тромбози при пациентите са най-големият проблем. Може дори след лечение - оперативно или консервативно, те пак да запушат тробм, защото кръвта е придобила способност за много бързо кръвосъсирване. Това е заради промените в кръвта, вследствие на прекарване на заболяването. Затова антикуаголантното лечение се прилага година след преболедуване", подчерта проф. Петров.

Проф. Петров беше категоричен, че ваксинирани пациенти не постъпват в болницата. Идват за консултации след ваксина с изтръпнали крайници, но след прегледа се оказва, че съдовете са кристално чисти и проходими, даде за пример специалистът.

"Напротив, постъпват в болницата неваксинирани. Единици са тези, с частично ваксиниране, с една доза, с незавършен цикъл на ваксинация, които почиват. Това са възрастни хора в нашата клиника над 70 години с множество заболявания - хипертония, диабет, артериални стенози и други. Знаете, че българинът не живее здравословно.

По тази причина си обяснявам и високият процент смъртност у нас - нездравословният начин на живот на българина като цяло", разаказа още съдовият хирург.

"Моето лично мнение е, че преболедувалите пациенти не трябва да се ваксинират. За мен преболедуването е 100% еквивалент на ваксинацията.

Тялото се е срещнало веднъж с вируса, човек има и клетъчен имунитет и имунен отговор, така както е при другите заболявания. Затова и серификатът за антитела е добра мярка.

А хората не искат да се ваксинират, защото ги е страх и защото много се преекспонира темата.

Не беше нужно толкова много да се насажда на хората какво да правят - затова те правят точно обратното. Това, което преобръща мнението на хората "за" или "против" ваксините е болестта - тогава човек остава съм със себе си и си дава равносметка иска ли да живее или не. Моите колеги и аз сме всички ваксинирани. Аз съм и с бустерна доза", каза проф. Петров.

"Смятам, че ако ще се въвежда зелен сертификат само за Парламента или Министерския съвет, или за други държавни учреждения само, няма смисъл.  Ако се въвежда -  той трябва да е задължителен за цялата държава.

Защото вирусът не избира да влиза в Народното събрание само или в болницата, не пита имаш ли фалшив сертификат, за него няма прегради - това не могат, а трябва да разберат хората.

Затова, според мен давам шестица на най-доброто оръжие измислено в момента - и това са ваксините. Няма нищо страшно.

Също съм с много добри първи впечатления от новия министър на здравеопазвавето проф. Асена Сербезова - с много адекватни първи стъпки и изказвания - мисля, че ще вземе правилните решения, но ще види доста зор. Първите й мерки трябва да са в посока рязко увеличаване на процента на ваксинираните, така ще избегнем следваща вълна", заключи проф. Петров.



Още по темата: общо новини по темата: 14895
28.03.2024 »
28.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
22.03.2024 »
предишна страница [ 1/2483 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Природни стихии
Избори в Турция
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: