Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Съдът реши: Шефът на "ТАД Груп" остава в ареста
Автор: Екип Varna24.bg 08:15 / 04.09.2019Коментари (0)1732
© Нова тв
Специализираният наказателен съд не уважи искането на Иван Тодоров за по-лека мярка за неотклонение, съобщи БНР. Собственикът на "ТАД Груп" остава в ареста по обвинения в подбудителство за кибертероризъм заради теча на данни от НАП.

Съдът реши Тодоров да остане в ареста, като прие аргументите на прокуратурата, че деянието е с висока степен на опасност. Според прокуратурата Иван Тодоров може да се укрие, за да затрудни разследването, а може и да окаже влияние на свидетелите да променят показанията си, част от които не са били дадени пред съдия, посочи наблюдаващият прокурор Калин Близнаков:

"Има опасност да се повлияе върху свидетелите, които са разпитани, и тези, които предстои да бъдат разпитани. Чухте в мотивите на съда, че е имало такива свидетели – собственици на дружества – които бази данни обвиняемите са имали неправомерен достъп до тях, след което са предлагали съответно да извършат профилактика върху сайтовете на тези дружества срещу съответно възнаграждение. Има данни, да, че всичко във фирмата се е случвало със знанието и съгласието на Тодоров".

От прокуратурата цитираха свидетел, който обяснил, че когато собственикът Тодоров го нямало, обвиненият за пряк извършител Кристиян Бойков е поемал задълженията му, защото между тях имало по-високо доверие. Прокуратурата цитира и разпити на представители на външни компании - клиенти, според които "ТАД Груп" имала некоректни отношения.

Защитата на Иван Тодоров коментира, че нито един от свидетелите не е споменавал при разпитите си, че е бил рекетиран, а това как Тодоров ръководи фирмата си няма общо с обвиненията към служителя му Кристиян Бойков за всяване на смут при хакване на базата данни на Националната агенция за приходите. Адвокат Ина Лулчева каза, че ще обжалва мярката:

"Съдът отново не каза нито един факт, от който да се установява, че Иван Тодоров е накарал Кристиян Бойков да копира данни на НАП и да ги разпространи с цел да всее страх и смут в населението. Очевидно е, че целите на задържането са други, а не обслужване на процеса. Ние сме подали молба и на нас да ни се предостави копие от делото, за да може и ние да разпространим други факти, но за съжаление прокуратурата отминава всякакви такива искания".

Самият Иван Тодоров каза пред съдията, че фирмата му "ТАД Груп" не провеждала нищо нерегламентирано към НАП или към частни фирми.

Тодоров първоначално той беше пуснат на свобода срещу 100 000 лева гаранция но апелативният спецсъд го върна в ареста, след като прокуратурата представи 4 тома нови доказателства. За решението тогава надделя доказателство – общ чат на фирмата "ТАД Груп", в който Кристиян Бойков най-общо съобщава за хакването на архива на НАП, а Иван Тодоров го насърчава да продължи и с други фирми, като обещава и бонуси за всяка една от тях. Данните са криптирани и използвани с користни цели. Публикуването на данните от НАП от страна на Бойков чрез медиите е целяло всяване на страх и паника, прие още съдът. Тодоров беше арестуван още в съдебната зала.



Още по темата: общо новини по темата: 80
26.02.2024 »
03.10.2023 »
06.03.2023 »
14.01.2021 »
09.09.2020 »
01.09.2020 »
предишна страница [ 1/14 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
България в еврозоната
Кабинетът "Денков - Габриел"
Издирват 17-годишно момиче от Дупница
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: