Съпругата на майор Терзиев поиска отговори от МО за трагедията с МиГ-29

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
13:10 / 24.09.2021
1334
Министерството на отбраната приключи всички дейности във връзка с проверката на фактите и обстоятелствата около катастрофата с МиГ-29, при която загина подполковник Валентин Терзиев. Разчетени са данните от черната кутия със съдействието на руския производител и в присъствието на представители на ведомството.

Това съобщи на брифинг министърът на отбраната Георги Панайотов. Оттук нататък прокуратурата продължава с разследването.

На брифинга присъства и съпругата на подполк. Терзиев – Димитрина Попова, която отправи въпроси към "Военна полиция“.

Какво означава термина "загуба на пространствена ориентация“ и защо не се води пилотска грешка?

"Загубата на пространствена ориентация се получава поради психо-физичните особености на организма. В авиационната психология е описано, че когато полетът се извършва без визуален ориентир и извън кабината, с много малки ускорения самолетът може да промени пространственото си положение без пилотът изобщо да се ориентира за това“, обясни полк. Петко Василев, началник на отдел "Разследване на авиационни произшествия и инциденти с военни въздухоплавателни средства" в Министерството на отбраната.

Относно това защо не е формулирано като пилотска грешка той обясни, че това щеше да е така, ако пилотът е осъзнавал в каква ситуация се намира и след това предприеме грешни действия за излизане от нея. В случая от Военна полиция смятат, че до последно подпок. Терзиев не е осъзнавал в каква ситуация се намира.

Само прякото изпълнение на задачата ли е било обект на разследване, или и предварителната подготовка по време на учението? Защо само тази информация е изнесена?

"Не само полетът е бил обект на разследването. То се е водело в четири посоки. Едната е организацията на летателната дейност, втората – самият полет, третата – състоянието на авиационната техника, и четвъртото – медицинското и физиологично състояние на самия пилот“, поясни полк. Василев.

Според нормативната уредба само информацията за протичането на полета е позволено да бъде изнесена в публичното пространство.

Всички документи, свързани с провеждането на учението, се намират в прокуратурата и са предоставени и на Народното събрание.

Открити ли са нарушения в документите?

"Не са открити нарушения, които пряко да са допринесли за възникването на авиационното произшествие“, заяви полк. Василев.

Той поясни, че съпътстващите причини, описани в доклада, не са свързани с документите. Те са три – неправилна преценка на групата на наземно ръководство, неправилно разпределение на вниманието на пилота при излизане от атака и особеностите на полетите нощем над море.

Що се отнася до неправилното разпределение на вниманието от пилота се има предвид, че след поразяването на целта и преместването на погледа в кабината би трябвало пилотът да проконтролира положението на самолета спрямо авиохоризонта. При разчитането на данните от черната кутия няма нито един момент от полета, в който носът на самолета да е повдигнат спрямо хоризонта, тоесто да е приведен в хоризонтално положение.

"Вследствие на пространствената дезориентация у него е възникнала зрителна илюзия, че е в хоризонтален полет и затова е предприел тази маневра, без да повдигне носа на самолета“, поясни полк. Василев относно направените заключения.

"Подполковник Валентин Терзиев загина в изпълнение на служебния си дълг след успешно изпълнена бойна задача", заяви от своя страна министърът на отбраната Георги Панайотов.

"Не беше лесно, особено намирането на черната кутия и изваждането ѝ от морското дъно. Бяха проведени беседи с всички участници в учението. Бяха проверени всички нормативни документи, бяха разчетени данните от радарите в района на учението. Беше разчетена и самата черна кутия. Има доклад със заключения, който е публикуван. Действахме в условия на максимална прозрачност“, каза военният министър.

Той още веднъж изказа искрените си съболезнования на близките на подполк. Терзиев.

Виж коментарите (0)

Още по темата (103):
11.03.2024 Разследването на смъртта на военния пилот Валентин Терзиев се подновява
24.11.2023 Военният съд в Сливен постанови разследването за смъртта на пилота Валентин Терзиев да продължи
09.11.2022 Вдовицата на пилота Терзиев: Да разследват трима генерали от ВВС!
08.11.2022 ВОП-София: Немарливо изпълнение на дейността от страна на командващия обучението е довело до катастрофата на изтребителя
08.11.2022 Съпругата на загиналия пилот Валентин Терзиев заяви, че отговорният за смъртта на съпруга й дори не е разследван 
08.06.2022 Съпругата на майор Терзиев: Склонна съм да вярвам, че по погрешка е свален
Още новини от Национални новини:
Цената на агнешкото: От 17 до 28 лева за килограм, но засега!
Утре: Теглят номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за...
Започва Страстната седмица: Ето какви са обичаите
Борисов категоричен: Преговори между ГЕРБ и ПП-ДБ може да има, но...
Има ли причина да се притесняваме за цените на горивата по празни...
Проблеми по българските плажове, летният сезон блокиран?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).