Със сигурност ще има нова минимална работна заплата

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
20:17 / 29.05.2022
999
От 1 януари 2023 г. със сигурност ще има нова минимална работна заплата, определена по новия механизъм и тя ще бъде около 50% от средната заплата за България. Това каза пред БНТ министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков. Средната заплата вече е над 1600 лева, което означава, че минималната трябва да стане над 800 лева.

"В коалиционното споразумение между четирите партии е записано, че ще направим автоматичен механизъм за определяне на минималната работна заплата, който ще отразява индикативните стойности на директивата за минималните работни заплати в страните от ЕС. Там е записано, че минималната работна заплата е около 50% от средната работна заплата. Има съгласие на коалиционните партньори и на финансовия министър. Трябва да се придържаме към това да стане", каза Гьоков.

Самият министър настоява увеличението да се случи още от 1 юли, но партньорите и финансовият министър смятат, че ще бъде прецедент да се увеличава два пъти в една годината минималната работна заплата. Министър Гьоков определи като справедлива промяната в пенсионния модел. Смята обаче, че ще бъдат нарушени осигурителни принципи, защото тези 60 лв., които се слагаха към пенсиите като добавки, няма как да се вкарат в пенсията, което очакват българите.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Д-р Миндов предупреди: Почва като обикновена вирусна инфекция
Борисов попита защо правителството на Кирил Петков, с пълно мнози...
Експолицаят Караджов, осъден на доживотен затвор, се е барикадира...
Лоши новини за любителите на лова
Вижте какво време ни очаква до края на седмицата
България има нов милионер от тотото


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).