Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Със скоростта на светлината у нас осигуряват подслон на семейства, бягащи от войната
Автор: Цвети Тончева 12:19 / 02.03.2022Коментари (0)1156
© БТА
Социалните мрежи и десетки интернет - платформи, специално изградени през последните дни за помощ на украински бежанци у нас, осигуряват подслон за бягащите майки с деца и цели семейства от Украйна. Примерите са стотици и предизвикват респект!

Виталий Иванов търси жилище за жени с общо пет деца. Притеснен е много, няма роднини никъде.  Търси жилище за тях в Молдова, Румъния, или България.

"Утре изпращам жените си с 5 деца, това е много притеснително! Там нямаме роднини! Искаме да наемем апартамент! Кажете какви са възможностите по региони, който вече е там - Молдова, Румъния и България. Предварително съм благодарен!"

"Добро утро! От Украйна съм, днес отивам за България с кола с малко дете, може ли да пренощувам някъде? Детето е на 5 години. Днес ще напусна Румъния.“

Десетки откликват на тези молби - от Пловдив, Варна, Шумен, Поморие, Котел, Пазарджик и още къде ли не. Предлагат се къщи, апартаменти, стаи....Хората дават и телефоните си за връзка. След това става ясно, че въпросът е уреден, преди семействата да са пристигнали.

Ксюша Круглова моли: "Здравейте. Някой взима ли хората от граница Порубное-Сирет?(Румъния). Една майка с бебенце на 3 месеца вече 3 дена не може да излезе от там. Молим за помощ!!!!“

Олена Димитрова също търси: "ърся подходящ апартамент за настаняване на две майки с 4 деца в Добрич. Трябва да са на едно място, семейство са".

И още: "Здравейте, днес отиваме във Варна с бебе на 7 месеца. Aко някой може да помогне с настаняването, моля помогнете!“

И още много, много такива молби от бягащите от войната украинци, повечето с малки деца.

"Българите не искат пари за жилища на украйнски бежанци. Помагат кой с каквото може абсолютно безвъзмездно! Идвайте! "

Това е най-често отговорът от България. "Българите не искаме пари за наем от украйнските бежанци“, пише Биба Стефанова, а Андрей Кремер отговаря: "Знам. Вие сте прекрасни!“

"Отправляйте в Болгарию, здесь много людей предлагают свое жилье бесплатно. Болгарские автобусы  ходят с румынских границ до Болгарии.“, потвърждава истината украинка,, която вече е тук.

Марина Славова има условия за настаняване на семейства с деца за около 100 човека за град Ловеч. Може да помогне и с училища, детски градини, медицинско обслужване. Всичко е осигурено. Подслон, работа, храна.

"Ако има нуждаещи, свържете се с мен!“, приканва тя.

Някъде вече се организират и дневни центрове за децата на пристигащите бежанци. Марина Славова пише: "Те са в голям шок и биха имали нужда да бъдат в някаква среда от връстници, в която да се занимават с различни учебни и творчески дейности, вместо да седят вкъщи по цял ден. Надявам се МОН скоро да реагира с адекватна процедура по прием в училища и детски градини, но докато това се случи, би било полезно, ако успеем да организираме нещо за тези деца. Не на последно място - това би улеснило и техните родители, които в момента се опитват да започнат живота си на ново. Затова спешно се нуждаем от всякакви доброволци - рускоговорящи(!) преподаватели, педагози, психолози, артисти, художници, музиканти, които биха имали време, желание и възможност да се занимават по няколко часа на ден с децата. Имаме няколко възможни локации. "



Още по темата: общо новини по темата: 4521
01.04.2024 »
21.03.2024 »
20.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
09.03.2024 »
предишна страница [ 1/754 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Влизането на България в Шенген
Мобилните оператори вдигат месечните абонаменти
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Хороскоп за деня
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: