Съсловните синдикати срещу Калфин за пенсионирането на полицаи и военни

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (3)
17:32 / 04.05.2015
975
Огромна вълна от напускащи ще сполети МВР, ако предложенията на социалния министър Ивайло Калфин за въвеждане на пенсионна възраст при униформените бъдат приети. За това предупредиха представители на няколко ресорни синдиката, според които готвената реформа ще доведе до сериозни сътресения в сектор "Сигурност".

Според съсловните профсъюзи, към момента няма представен икономически аргумент, който да налага промени в методиката за пенсиониране на служителите в МВР и МО.

"Предлаганите промени в пенсионната система, които засягат сектор "Сигурност", са в интерес на работещите в МВР и отбраната", коментира в отговор вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин. Той призна, че е учуден от реакцията на съсловните профсъюзи, тъй като голяма част от промените са обсъдени на срещи с техни представители. 

Вицепремиерът Калфин обясни, че служителите в МВР и МО могат да ползват 18 години стаж в системата при 27 години общ трудов стаж и след като вече са излезли от тази система. Това означава, че бивши служители могат да го използват и да се пенсионират.

"На второ място, правото за излизане в пенсия може да се ползва без да е необходимо напускане преди това на службата, което значи, че ценните кадри биха могли да работят по-продължително в системата и да получават пенсия.

На трето място, проблемът с това, че родените след 1960 година имат намалени пенсии в момента в този сектор, понеже част от средствата им са блокирани в универсални пенсионни фондове, също се решава и те си получават пълните пенсии", каза вицепремиерът и социален министър.

Виж коментарите (3)
Още новини от Национални новини:
НСИ с последни данни за инфлацията у нас
Главчев за казуса с пенсиите: Не може и те да са предизборен плак...
Бензинът скача с 50-80 стотинки?
Здравната каса с важна информация за хората с редки заболявания
"Лукойл" трябва да върне на държавата почти 2 милиона лева за мес...
85% от българите живеят в собствено жилище, но над 22% нямат пари...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).