Създадоха Обществен съвет в подкрепа на българските железници

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
16:40 / 27.11.2014
463
Днес с институционалната подкрепа на Съвета на директорите на "Холдинг БДЖ" ЕАД беше създаден Обществен съвет в подкрепа на българските железници. В Обществения съвет влизат членове на граждански сдружения, изтъкнати експерти от висши учебни заведения и асоциации, както и представители на социалните партньори.

Целта на инициативата е да се очертае един по-успешен и дългосрочен хоризонт пред развитието на българските железници, като се провокира максимално широка дискусия с активното участие на гражданите по най-важните проблеми в железопътния сектор. Дискусията ще бъде насочена и към всички експерти и активно мислещи политици, на които ще се осигури форум за излагане на техните идеи и предложения.

На първото заседание на Съвета проф. д-р инж. Йордан Мирчев представи пред членовете на Обществения съвет презентация на тема: "Новата общоевропейска железопътна политика и предизвикателствата пред българските железници 2014 - 2020 г."

Участниците в Обществения съвет се обединиха около тезата, че железопътният транспорт ще играе ключова роля в социално-икономическото развитие на страната и в голяма степен за реализиране на целите, поставени в Национална програма за развитие: България 2020. Според тях българските железници трябва да бъдат включени в политическите приоритети на държавата чрез приемането на Национална стратегия за политиката, финансовото стабилизиране и дългосрочната жизненоспособност на сектора за периода 2014 - 2020 г.

Работата на Обществения съвет и дебатите във връзка с бъдещото развитие на българските железници ще продължат в следните насоки:

• Цялостен анализ на финансовото състояние на "Холдинг БДЖ" ЕАД и набелязване на краткосрочни мерки във връзка с решаването на проблема със задълженията и неплатежоспособността, както и подобряване на оперативното управление на двете търговски дружества в Холдинга - "БДЖ - Пътнически превози" ЕООД и "БДЖ -Товарни превози" ЕООД.
• Неотложни мерки за подобряване на взаимодействието между "Холдинг БДЖ" ЕАД и Национална компания "Железопътна инфраструктура" по отношение на координацията, свързана с технологията и организацията на превозите, както и условията за достъп и ползване на железопътната инфраструктура.

• Интегрирана политика в завършени инфраструктурни технологични проекти по направленията на Трансевропейската железопътна мрежа:
- високотехнологична жп инфраструктура;
- иновации в пътническите превози с ново поколение влакове.
• Приоритетното развитие на железниците в рамките на интегрираната транспортна мрежа и услуга да се осъществява чрез изграждане на свързаност на транспортната инфраструктура и технологии, основаваща се на предимствата на железопътния транспорт пред другите видове транспорт - по-екологичен, по-икономичен, по-безопасен.
• Разработване и приемане на Национална стратегия за политиката, финансовата стабилност и дългосрочната жизненоспособност на българските железници.

На следващото заседание на Обществения съвет ще бъде обсъдено текущото състояние на "Холдинг БДЖ" ЕАД.


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Удължава се забраната за износ на инсулини с още месец
100-годишен данъкоплатец изуми най-големия шеф на НАП
Страшна катастрофа на магистрала "Хемус", има заклещени хора
Социалният министър с важна новина за модела на пенсионно осигуря...
Лияна Панделиева: Когато шефът на катаджиите ти обяснява, че "16 ...
БАН подкрепя вузовете: Качественото образование трябва да е нацио...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).