Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Създават 50 тренировъчни предприятия за стимулиране на предприемаческите умения на младежите
Автор: Екип Varna24.bg 12:54 / 18.02.2015Коментари (1)633
©
Министерският съвет прие план за действие за 2015 г. в изпълнение на Националната стратегия за учене през целия живот. В плана са включени дейности, които са насочени към всички области на ученето и обхващат различни етапи - от предучилищното възпитание и подготовка, общото училищно образование, професионалното образование и обучение, до висшето образование и продължаващото обучение на възрастни.

За осигуряване на условия за функционираща система за учене през целия живот са планирани въвеждането на нови инструменти в националната практика, както и провеждането на анализи и изследвания, насочени основно към състоянието и тенденциите на пазара на труда и към стимулиране на професионалното развитие на обучителите.

През 2015 г. ще стартира подготовката за въвеждане и прилагане на Европейската система за натрупване и трансфер на кредити в професионалното образование и обучение (ECVET). За популяризиране на образованието и повишаване на привлекателността на този сектор за първи път ще бъдат организирани Дни за ученето на възрастни. Ще продължат да се развиват и разширяват системите за ограмотяване на възрастни и за кариерно ориентиране. Очаква се броят на включените в обучение неграмотни и слабограмотни лица през 2015 г. да достигне 16 600 души, като най-малко 10 000 ще преминат през новосъздадените центрове за кариерно развитие за подпомагане на заети лица.

Предвижда се относителният дял на децата със специални образователни потребности в детските градини да бъде повишен с 2 процента. За 3300 деца ще бъдат създадени условия за активен двигателен режим, практикуване на спорт и спортна изява. Само в Столична община се планира изграждането на 14 детски градини с осигурен прием на 930 деца в 33 нови групи.

За намаляване на относителния дял на преждевременно напусналите училище са планирани комплексни мерки, насочени към развитие на подкрепяща среда в системата за предучилищно възпитание и подготовка, както и за осъществяване на включващо обучение в училищното образование. Те ще се реализират чрез повишаване с 5% на броя на учениците с осигурена ресурсна подкрепа, осигурено допълнително обучение по български език на 3632 деца от задължителните подготвителни групи, чийто майчин език е различен от българския, разширен достъп на 1680 деца с увреждания и деца в риск до качествени услуги в областта на спорта, както и осигуряване на достъп до образователната система на деца и ученици, търсещи или получили международна закрила.

За повишаване качеството на училищното образование ще бъдат проведени 45 обучения на 4900 лица, свързани с разработване и приложение на съвременни програми за квалификация на учители. Чрез мерките за насърчаване на деца с изявени дарби от държавните и общински училища 1130 деца и ученици ще получат едногодишни стипендии и еднократно подпомагане.

Основният фокус в професионалното образование и обучение през 2015 г. ще бъде разработване и прилагане на политики и мерки за развитие на професионалното обучение в работна среда, вкл. чрез организиране на стажове в предприятия по време и след завършване на обучение. Например, за периода на действие 2015-2016 г. на схемата "Младежка заетост" по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" 2014-2020 г. 8000 безработни младежи до 29 години ще бъдат включени в стажуване или в обучение по време на работа. Очаква се броят на учениците, успешно приключили ученическите практики в реални работни условия през тази година, да достигне 9000 души.

Достъпът до висше образование ще бъде гарантиран с осигуряване на 3400 нови кредита на студенти и докторанти. Развитието на възможности за неформално и самостоятелно учене ще бъде насърчавано от 33 младежки информационно-консултантски центрове на територията на областните градове в цялата страна. За стимулиране на предприемаческите умения ще бъдат създадени 50 тренировъчни предприятия. В Плана по-широко е застъпено участието на всички национално представителни работодателски и синдикални организации.

За осигуряване на успешното изпълнение на Националната стратегия за учене през целия живот за периода 2014-2020 година се предвижда изграждането на електронна платформа за наблюдение и оценка, както и разработването на годишен мониторингов доклад.

Финансирането на планираните мерки и дейности ще се осъществява със средства по бюджетите на отговорните институции, както и със средства от европейските фондове и Програмата на ЕС в областта на образованието, обучението, младежта и спорта "Еразъм+".









Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Хубавите новите чак почват да ме учудват вече. Ама хубавото е,че понякога и тях ги има. Малък напредък на някъде. Дано стандарта и образованието са и с Европейски стандарт
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Великден 2024 г.
Бум на коклюш в България
Матури 2024 г.
Масови протести срещу цените на горивата
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: