Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Свекърва превърна в ад живота на западноевропейка у нас
Автор: Диана Бикова 12:24 / 15.02.2022Коментари (0)1016
©
Гражданка на западноевропейска държава е попаднала в кошмара на домашното насилие в малък град в Южна България. Жената пристигнала у нас преди повече от 10 години и заживяла с българин без брак в дома на неговите родители. Родила момиченце и момченце. През цялото време била подложена на жесток психически, физически и сексуален тормоз, а, когато децата поотраснали, насилието се пренесло и върху тях.

Потресаващият казус бе съобщен на пресконференция от адвокат Милена Кадиева, управител на фондация "Джендър алтернативи". Организацията започна работа по дългосрочен проект "В защита на правата на човека" финансиран от Фонд Активни граждани България, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Чужденката била подложена на класическа схема на тормоз, в която се включвала и майката на партньора й. Свекървата проверявала какво е сготвила снахата й, ако не й харесала ястието, го хвърляла и носела на сина си от своите гозби. Следяла как са облечени децата и давала напътствия за всичко, свързано с тях. Майката нямала достъп до други хора, била ограничавана, не й давана възможност да контакт. 

Когато пристигнала от родината си, й прибрали всички дрехи, а й дали 5 чифта размъкнати блузи и панталони. Поставена била в абсолютна зависимост от мъжа и семейството му. По-късно жената започнала сама да учи български език през онлайн уроци и успяла да си извоюва да започне работа, но през цялото време й се правел проблем защо работи и къде си харчи парите. 

В един момент насилието ескалирало и жената си обадила в полицията, но не получила помощ. След поредния побой, с незараснали следи от физическото посегателство, се обадила в социалните служби, но оттам вместо да предприемат незабавни мерки да я защитят, се свързали с партньора й и станала жертва на още по-сериозно домашно насилие. 

Въпреки всичко жената успяла да задели някой лев и да се свърже с посолството на своята родина. Оттам направили собствена деликатна проверка и потърсили фондация "Джендър алтернативи". Организацията незабавно организирала извеждането на майката и децата от дома на насилника и ги настанили в кризисен център в Пловдив. 

Фондацията съдила училището, тъй като не давали отпусно на децата. Бащата пък не давал медицинските им документи и се наложило производство и с личния им лекар. Бащата звънял в офиса на "Джендър алтернативи" и заплашвал екипа, трети лица също звънели в негова полза. 

Сега децата имат нов личен лекар, записани са в училище и учат френски и други западни езици. На майката е намерена работа и получава прилична заплата. Получила е родителските права и занапред тя ще преценява как ще се развиват отношенията с баща им. 

"Този пример изкара на преден план особеностите на локдауните. Жените нямат абсолютно никакъв шанс да се справят сами. Децата учат онлайн и обикновени майките остават вкъщи. Масово си загубват работата и голяма част се връщат при своите насилници. Това обезсмисля всички наши усилия" - коментира адв. Кадиева. 

По новия проект на фондация "Джендър алтернативи" се водят 27 производства към момента. Проектът се осъществява в партньорство с още три организации Асоциация "Анимус“ София, Фонд за превенция на престъпността Пазарджик, Български адвокати за защита правата на човека София. До декември миналата година са направени три броя изследвания за домашно и сексуално насилие и трафик на хора, като на база на изводите от януари 2022 г. е започнала специализираната работа с жени и деца жертви на домашно насилие с акцент хора от ромски произход. Три екипа в Пловдив, София и Пазарджик извършват безплатни консултации за пострадалите. 

Сред основните дейности е предоставяне на безплатно процесуално представителство за най-бедните, които не могат да си позволят адвокатска защита. "За 10-годишната ни практика това е втори проект, по който ни се дава право да водим безплатно дела. Затова сме благодарни на фонд "Активни граждани". Това е невероятно изключение и невероятна възможност за хората" - посочи адв. Кадиева.

В следващите две години и половина екипите на организациите ще работят и в областите Смолян и Кърджали, където темата "домашно насилие" е табу. По проекта е създаден уеб сайт, на който ще се качва актуална информация. 

Подробности за проекта гледайте в прикаченото видео!









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
Дете почина в училищен двор в Казанлък
Президентски избори в Русия
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: