Свещеник храни всяка неделя 100 бедни

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
11:23 / 17.05.2015
1326
"Чест е да съм сред достойните българи, които в. "24 часа" отличи. Това е признание както за мен, така и за църквата", казва отец Йордан Георгиев, архиерейски наместник на асеновградската духовна околия. 

Лично Пловдивският митрополит Николай му дал благословия да присъства на церемонията. Според жителите на Асеновград поп Данчо е заслужил приза, тъй като е неуморим.

Храмът "Св. Николай Чудотворец", в който служи, е винаги пълен. Най-много са младежите. "За всекиго намира добра дума. Умее да изслушва и утешава. И децата са луди по него", казват хората.

Поп Данчо е уважаван от енориашите си и заради грижата за най-бедните. От 15 г. към църквата му има трапезария. Всяка неделя се раздава безплатен обяд на над 100 души. 

Продуктите даряват асеновградчани, а храната се приготвя от няколко жени доброволки. "Не смятам, че върша нещо необикновено. За мен най-голямата награда е да помогна на съмняващите се да станат истински вярващи", казва поп Данчо.

За хлапетата свещеникът е организирал неделно училище по вероучение, а в двора на храма има енорийски просветен център, в който се провеждат безплатни курсове по пеене и по английски. "Немалко наши възпитаници отидоха в Консерваторията", радва се отец Йордан Георгиев.

Негова е заслугата и за възраждане на обичая каленица, който се прави единствено в Асеновград. Ритуалът е свързан с въведението на Богородица в храма, когато е била на 3 г., но има препратка към действително събитие. Младоженци били избити на сватбата си, булката се казвала Каленица. 

Всяка година на Еньовден момиченцата в Асеновград се обличат в бяло, а момченцата са с черни панталони. Всички се причестяват в църквата "Св. Николай Чудотворец" и се отправят към параклиса "Въведение Богородично", където поп Данчо ги поръсва със светена вода. След това минават през центъра на града.

"Това е най-голямото детско литийно шествие в България. В него участват и родители, управата на града, военен духов оркестър. Много асеновградчани, които са на гурбет в чужбина, се връщат специално за празника", обяснява отец Йордан Георгиев.



Източник: в. "24 часа"

Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Справедливост след тежки катастрофи: Ще има ли по-бързо правосъди...
Служебният министър на туризма каза ще има ли поскъпване на шезло...
Още преди началото на летния сезон "дерат кожи" по Южното Черномо...
Василев отговори на Борисов: Нека да видим програмата му и ще гов...
Моторист е загинал при катастрофа в Лясковец
Служебният здравен министър: Имаме данни за епидемично разпростра...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).