Светият синод се събира на заседание в сряда, избират новия наместник на епархията

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
14:57 / 09.07.2013
1593
Светият синод се събира на заседание в сряда след кончината на Варненския и Великопреславски митрополит Кирил. На него ще бъде избрана дата за опелото и наместник на епархията.

"По информация от Варненска и Великопреславска света митрополия съобщаваме, че упокоилото се тяло на митрополит Кирил е било намерено на плажната ивица при митрополитската резиденция, находяща се в района "Траката" и се намира в настоящия момент във варненска патоанатомия при Съдебна медицина". Това се посочва в траурно известие от канцеларията на Светия синод по повод на внезапната кончина на Варненския и Великопреславски митрополит Кирил.

В него се заявява, че "информациите, които се срещат в средства за масова информация за причинена насилствена смърт, на този етап не се потвърждават по никакъв начин от МВР-Варна" и от Синодалната канцелария призовават всички православни християни и родолюбиви българи да насочат своя взор в искрена молитва към Бога, който да настани душата на преселилия се от нас Варненски и Великопреславски митрополит в селенията на праведните, предава Днес+.

В съобщението се посочва, че съгласно член 84, алинея 1 от Устава на Българската православна църква - Българска Патриаршия, Светият синод ще се събере на заседание, в пълен състав на 10 юли, от 10.00 ч. На него ще бъде определена дата за опелото и погребението, след запознаване със съобщението от овдовелия Варненски и Великопреславски епархийски съвет, както и ще бъде назначен наместник на овдовелия Варненски и Великопреславски епархийски престол, който канонично да ръководи делата на епархията до избор на наследник на покойния митрополит Кирил.

"Вечна, блажена и светла да бъде паметта на упокоилия се в Христа Варненски и Великопреславски митрополит Кирил. Бог да прости!", се посочва още в съобщението от Светия синод.


Виж коментарите (0)

Още по темата (99):
03.07.2015 Навършват се две години от кончината на митрополит Кирил
09.07.2014 Една година от кончината на митрополит Кирил
14.05.2014 Дадоха голямата награда "Варна" на дядо Кирил
11.05.2014 Митрополит Кирил не заслужавал наградата "Варна"
08.05.2014 Награждават посмъртно митрополит Кирил с награда "Варна"
01.04.2014 Край: Заключиха, че митрополит Кирил се е удавил
Още новини от Национални новини:
Градушка удари Тетевенско, унищожена е земеделска продукция
Свиленски: БСП няма да подкрепи правителство на ГЕРБ
Божидар Божанов от ПП-ДБ: Много грешки направихме
Проф. Чуков: Ако Палестина и Израел бяха в Европа, до 5 години ще...
Сериозни промени в разписанията на влаковете
Теодора Крумова, програмен директор на Център за междуетнически д...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).