Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Светла Георгиева: Любопитен факт се наблюдава в равнопоставеността между жените и мъжете в съдебната власт
Автор: Йоланда Пелова 10:45 / 15.08.2023Коментари (1)768
© Фокус
Принципът за равнопоставеност между жените и мъжете е основна ценност в страните от Европейския съюз и знак за демократичност в развитите общества. Това е и една от темите, признати от ООН като ключови за напредъка на съвременните общества и като такава е заложена като глобална цел в програмата за устойчиво развитие на ООН или т.нар. “Програма 2030" на ООН.

Това коментира в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" Светла Георгиева, старши експерт в отдел “Регионална статистика и географска информация", дирекция “Многосекторна статистика, методология и сътрудничество" в Националния статистически институт по повод първото по рода си изследване за равнопоставеността между половете и заеманите от тях позиции.

"Изследвахме заетите ръководни длъжности от висше и средно управленско ниво, в институциите на законодателната, изпълнителната и съдебната власт, като включихме и други самостоятелни структури извън тях. Нашата цел е да отговорим на нарастващите потребности от статистическа информация за равнопоставеното участие на половете в процесите на вземане на решения.

63,5% от позициите са заети от мъже, а 36,5 от жени. Други любопитни факти са, че мъжете заемат 68,8% от ръководните длъжности на най-високото управленско ниво, а жените са най-високо представени на ниво заместник-ръководител, съответно жените са представени 41,1% при вече споменатата позиция на мъжете, говорим за 68,8%", коментира Георгиева.

По думите й се наблюдава любопитен факт по отношение на равнопоставеността в съдебната власт: "В институциите на съдебната власт 53% от ръководните длъжности се заемат от жени".

Според Светла Георгиева България е в добра позиция, спрямо държавите в ЕС: "Относителният дял на жените сред българските представители е по-висок, но близък до този в националния ни парламент. Трябва да цитирам данни на Европейския институт за равенство между половете, който е провел такова изследване. За последното тримесечие на 2021 г., жените от квотата на Република България, съставляват 29,4% от всички български членове, с което страната ни се нарежда на 22-ро място сред държавите-членки на ЕС. За същия период в Европейския парламент с най-добра представеност на жените са страни като Швеция и Финландия, всяка от които с 57,1% жени-представители, следвани от страни като Люксембург, Словения, Дания и Латвия, при които половината от националните им представители са жени", обърна внимание Георгиева.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
"В институциите на съдебната власт 53% от ръководните длъжности се заемат от жени". За това ли тези институции не работат или не желаят да прилагат постановеното в Международните договори, Конвенции и други документи които България като страна е подписала? И работата им е такава сякаш Правосъдие и Прокуратура тук Няма!
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Войната в Украйна
Парламентарни избори 2024
Александър Везенков в NBA
Природни стихии
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: