Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Светослав Бенчев: Абсолютно забранено е подобно нещо в България, рискът е голям
Автор: Йоланда Пелова 14:37 / 30.08.2023Коментари (0)910
©
Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация в интервю за предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус"

Г-н Бенчев, в Румъния в събота избухна газостанция. Коментарите са много, но загинаха двама души, 58 са тежко ранени. В наши болници бяха приети 17 от ранените. На какво отдавате този ужасяващи инцидент? 

На неправилна експлоатация с продукта. Доколкото ми е известно, инцидентът се е случил при претоварване на втечнен нефтен газ от един камион на друг – нещо, което по принцип въобще не трябва да се случва. И в България не се случва и то практически е абсолютно забранено, точно поради този потенциален риск, който има, за много сериозни щети. 

Излезе информация, че въпросната газостанция в Румъния е работила без лиценз. Ако това е вярно, как според вас се допуска подобно нещо? 

Ами именно на такива обекти се допускат подобни инциденти, защото и в страната, знаете, обектите трябва да получат регистрация от Министерството на икономиката и индустрията, за да се знае най-малкото къде са, за да могат и контролните органи да ги проверяват – нещо, което се случва на територията на страната. Аз считам, че обектите, които продават втечнен нефтен газ в България, са с доста сериозни мерки за сигурност, извършват се доста сериозни проверки от компетентните институции, както такива, които са времево ясни, така и изненадващи проверки.

И факт е, че в България, слава богу, нямаме такива инциденти. Имаме, за съжаление, такива с избухнали газови бутилки, но причините там са съвсем други, но все пак отново са свързани с това, че някои газостанции в страната си позволяват да пълнят бутилки от колонките – нещо, което също е абсолютно забранено. 

Но въпросът ми беше свързан по-скоро с това, че е допуснато в продължение на няколко години въпросната газостанция в Румъния да работи без лиценз. Т.е. контролът там е липсвал...

Аз смятам, че това е проблемът – именно, че е липсвал контрол. Както виждате, излязоха и информации, че всъщност собственикът на газостанцията е свързан с кмета на града, което говори може би за някакъв чадър над тази газостанция, но това все пак ще уточнят контролните и разследващите органи в Румъния. А това наистина винаги е много опасна комбинация – правене на нещо, което не трябва да се прави, с чадър от контролните институции. 

По информация на румънските медии, взривът се е случил при преливане от една цистерна в друга на газ. Как си обяснявате това – хора, които са запознати с процесите, да си позволят подобен риск? 

Честно да ви кажа, обикновено подобни рискове се поемат, когато има някакъв финансова изгода. В случая не мога да ви кажа дали е имало такава, но в България преди много години беше засечен един подобен случай, в който се преливаше от един камион в друг. Газостанцията беше затворена, а фактът това да се прави беше, че горивото, което преминаваше от единия камион в другия, не се отчиташе от системата за фискален контрол на НАП и съответно можеше да бъде открадната ДДС-то. Но това беше преди години и смятам, че в нашата страна подобно нещо не може да се случи. Но основният фактор е паричният, разбира се. 

Говорихме си с вас вече за експлоатирането на тези обекти, за контрола, който се осъществява и който трябва да се осъществява, но какви са вашите наблюдения у нас? Необходимият контрол прилага ли се? 

Абсолютно се прилага по отношение на пропан-бутана. В България контролът винаги е бил много строг. Както казах, той се извършва както периодично, така и на изненадващ принцип от страна на контролните институции. Това – от една страна. От друга страна, и самите компании специално в Българска петролна и газова асоциация си имат свои собствени правила за действие, планове при аварийни ситуации. Обучават шофьорите си така, че да не се случват подобни инциденти. Обучават ги какви са потенциалните катализатори на тежки инциденти, осъвременяват своите планове за действие. Много често се извършват – не чувате за това, но то се случва много често, да имаме учения с "Пожарна безопасност“, с Държавна агенция "Метрологичен и технически надзор“.

Така че считам, че в България нещата наистина са на доста сериозно и доста добро ниво. Пак казвам, разбира се, има случаи, в които някои недобросъвестни лица пълнят газови бутилки на газостанции с автогаз – нещо, което е недопустимо, но за съжаление, там инцидентите не се случват на самите обекти, а се случват по-скоро в домовете на хората. Това е нещо, което остава да се реши в нашата страна. 

Остава да се реши. А по какъв начин би могло да се реши, според вас? 

Най-вече чрез съвест. От една страна – откъм газостанциите, които го правят, от друга страна – откъм самите хора. Има достатъчно пунктове, лицензирани, които могат да се видят и на сайта на Министерство на икономиката и индустрията, в които се пълнят тези бутилки. И най-вече – на газостанциите, които пълнят бутилки за бита, има кантари, т.е. там може да се премери какво количество газ има в бутилката останало, за да не се препълни тя, защото всъщност избухването след това идва от препълване на бутилката. Никога хората не следва да пълнят и не трябва да пълнят бутилките си там, където няма кантар и пълненето се извършва директно от колонката, на която се зареждат автомобили. Това е, което можем да кажем. А много е трудно да се контролират такива газстанции от страна на институциите. Имайте предвид, че това е нещо, което се случва веднага, обикновено бутилката се пълни и се слага в багажника, за да не се види. Много е трудно за контрол. 

И за да завършим с това, с което започнахме – за Румъния, по последна информация вече е започнало източването на газта от двете подземни цистерни на взривената бензиностанция в румънския град Краведия. Можем ли да очакваме нови експлозии, според вас, или вече са обезопасили района? 

Не, аз считам, че след като вече са се намесили аварийните служби, подобни неща няма да се случат. Наистина опасно е прехвърлянето на подобен продукт, но пак казвам, в случай, че няма запалими предмети наоколо, не мисля, че нещо може да се случи. Не мисля, че и аварийните служби в Румъния ще допуснат подобна грешка.



Още по темата: общо новини по темата: 7
29.08.2023 »
29.08.2023 »
29.08.2023 »
28.08.2023 »
28.08.2023 »
28.08.2023 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
Евроизбори 2024
Конфликт Израел-Газа
Изграждане на Национална детска болница в София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: