Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Светослав Терзиев: Трябва да бъдем нащрек - вместо да ни издърпат като локомотив, може да ни откачат вагона
Автор: Йоланда Пелова 18:43 / 29.08.2023Коментари (0)728
©
Активизиране на тънката дипломация с настъпването на новия политически сезон - това прозираше от речта на френския президент Еманюел Макрон на годишната конференция на френските посланици - коментира в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" Светослав Терзиев, анализатор и журналист.

"Една от темите, които Макрон засегна беше укрепването на ЕС, не само в аспекта на консолидация, предвид заплахите, които идват извън него, но и от гледна точка на рисковете за самия ЕС отвътре. Защото ЕС, както той обясни е пред разширяване, и въпросът е не колко държави ще бъдат приети, а как след като бъдат приети още държави ще функционира, как ще взимат решения, защото важните се вземат с единодушие, с консенсус. Всяка държава има право на вето. Този въпрос е остър, актуален е поставя се не само от Франция, но също и от Германия доста активно и вероятно ще има някакво раздвижване по него. Затова Макрон предложи и един резервен вариант, ако не може да отпадне ветото, защото, за да отпадне, трябва всички държави да се съгласят. А по-малките имат допълнителна сила именно чрез правото си на вето, ако отпадне правото на вето или по-скоро, ако няма как да отпадне, тогава Европа да функционира на много скорости, както каза той", обясни Терзиев.

Според анализатора обаче реформиране на ЕС и превръщането му в Съюз на много скорости не е добре за България:

"Това не е добре от гледна точка на България. Защото това означава, държави, които са готови за интеграция в определена област, да се споразумеят помежду си, а другите да отпаднат. Давам веднага пример, ние искаме да станем членове на еврозоната, искаме да станем членове на Шенгенското пространство, но ни казват едни или други държави - вие не сте готови. Това означава, че в един момент може да се реши, че просто, след като не сме готови няма да станем в обозримо бъдеще членове на тези елитни клубове. А ние сме подписали договор, който ни задължава да станем членове и на еврозоната и на  Шенген, но няма дата, няма срок. И когато нещо не искаш да се случи, просто можеш да го отлагаш и то безкрайно. Ние нямаме интерес от "Европа на много скорости", много пъти България е поставяла своите възражения срещу подобни идеи. По едно време се говореше за Европа на две скорости.

Сега вече се говори за Европа на много скорости. Това означава, че интеграцията по всеки въпрос може да се развие извън и покрай България, защото ние просто не сме на равнището на другите по-развити държави. И вместо да напреднем, т.е. те да ни издърпат като локомотив, както се надявахме, ще ни оставят настрани в глуха линия, ще ни откачат вагона и там ще си стоим", смята Светослав Терзиев.

Той изтъкна, че идеята не е приемлива за България и би трябвало нашите ръководители да бъдат нащрек: "И на следващите срещи на високо равнище на Европейския съвет, ако бъде поставен въпросът от Франция, те трябва да му дадат отговор. И за целта, трябва да търсят, разбира се, и съюзници и съмишленици вътре в ЕС, защото, за да се постигне такова състояние, трябва всички да се съгласят,  включително и когато се постави въпроса за квалифицирано мнозинство, трябва и ние да имаме квалифицирано мнозинство, за да се противопоставим. Ето една тема, която ни е зададена за работа и по която трябва много да се внимава".



Още по темата: общо новини по темата: 530
09.05.2024 »
08.05.2024 »
19.04.2024 »
18.04.2024 »
18.04.2024 »
18.04.2024 »
предишна страница [ 1/89 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Зверство срещу 18-годишно момиче
Covid-19
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: