Свиват приема във ВУЗ-овете

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (3)
10:51 / 23.10.2013
1397
Държавата ще поръчва на университетите специалистите, от които има нужда. Това съобщи вчера образователният министър Анелия Клисарова. Идеята ще залегне и в Стратегията за висше образование, която се пише в момента. Така чрез държавната поръчка ще се свие приемът в изкуствено раздутите специалности и ще се обучават повече кадри в професионални направления, от които бизнесът има нужда. Университетите си запазват правото да разкриват допълнителен прием, обясни Клисарова. Обучението в тези бройки най-вероятно ще бъде платено.

В страната има недостиг на инженери и ИТ специалисти, а до 10 г. се задава и остър глад за педагози. Едновременно има свръхпроизводство на икономисти, юристи и специалисти в администрацията, за които няма толкова работни места. Университетите ще бъдат финансирани не само на калпак, но и спрямо качеството на образованието което предлагат. Тази идея също ще залегне в стратегията за висше образование. Бонусите ще се определят по 11-те критерия от рейтинговата система на висшите училища. "Повече средства в следващия бюджет ще има за висшето образование", допълни Клисарова.

Ще се увеличи и финансирането за педагогическите специалности, за природонаучните профили и за инженерните науки. "Образованието ще бъде приоритет в следващия бюджет. Ще се отделят повече средства в тези направления и специалности, от които има нужда икономиката и бизнесът.

Повече пари се предвиждат и за стипендии и стажове", каза още министърът на образованието. Тя очаква бюджетът за образование през 2014 г. да е по-голям от сегашния с 0,01 до 0,03% от БВП.

Скачат парите и за издръжка на учениците в професионалните гимназии и на децата със специални образователни потребности, съобщи още Клисарова. В момента за обучение на един гимназист държавата плаща между 1200 и 1400 лв. Сумата ще бъде увеличена около 5-7% или с между 84-98 лв.

Източник: в. "Монитор"


Виж коментарите (3)
Още новини от Национални новини:
Министър Милошев: Младите хора са тези, които ще определят каква ...
Пеевски: Министърът на икономиката да опази от умишлен фалит "Ел ...
Отпускат 6,2 млн. лв. за борба срещу домашното насилие
Зам.-министър Самандов: Каскадата "Белмекен-Сестримо-Момина клису...
Георги Първанов: Изправени сме пред риск наесен пак да сме призов...
Възможностите за участие на отбранителната ни индустрия в процеси...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).