Таен склад за тротил търсят спецченгета, уж свързан с атентата

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (2)
10:54 / 24.07.2012
1442
Таен склад за тротил, отмъкван с години от наши армейски поделения, търсят спецченгета в района на ямболското село Лесово.

Бомбата била сглобена в България, а взривното вещество е произведено по военен стандарт на страните от бившия Варшавски договор. Около тази версия са се обединили представителите на различни спецслужби, получили достъп до останките от експлозива.

Заради атентата в Сарафово Интерпол командирова у нас щатски експерт по експлозиви, който пратил образци в САЩ. Там ФБР разполага с най-богатата в света база данни за взривни и химически вещества, произвеждани във всяка точка на планетата.

Лесово се намира почти на границата с Турция, там има и пропускателен пункт. В непосредствена близост е до архипелага от казарми Елхово - Грудово - Звездец, наричан от войниците от соцвремената Триъгълника на смъртта.

От 10 години повечето поделения са затворени, а военните са пратени по други гарнизони. Ченгетата допускат, че в изоставени къщи и стопански постройки има складове за крадени боеприпаси. Смята се, че точно от такъв тайник терористите са се снабдили с експлозив и детонатори за бомбата. При изработването атентаторите добавили сачми и други метални парчета, които да нанесат повече поражения на жертвите.

За да прикрият истинската си мисия в Лесово, полицаи обяснили на местните хора, че издирват млад мъж, чието описание е същото като на камикадзето от Сарафово. Носели и показвали фоторобота на съучастника. Диреният човек живеел от няколко години в селото, но иначе бил от Елхово. Ченгета наистина поговорили с него и го пуснали да си ходи.

В селото се говори също, че лесовчанин видял непознат мъж с куфарче да слиза от автобус на разклона за с. Малко Кирилово и да влиза в гората. Свидетелят показал мястото на криминалисти.

Точно в този район се търси складът с експлозивите. Възможно е той да се намира в пещера или да е изкопан в земята. Операцията се провежда в пълна секретност, до момента не е известно дали има намерени взривове.

Източник: в. "Труд"


Виж коментарите (2)

Още по темата (176):
18.07.2023 Румен Радев в Сарафово: Изминаха 11 г. от атентата, но травмата продължава да ни връща към това злокобно събитие
19.03.2023 10 години след атентата в Сарафово: Говори лекар, спасявал оцелели
08.03.2023 Прокуратурата с новини за съучастниците от атентата в "Сарафово"
18.07.2022 10 години от терористичния атентат в Сарафово, на лeтището в Бургас ще се състои възпоменателна церемония
10.05.2021 Делото "Сарафово" тръгва на втора инстанция
21.09.2020 Доживотен затвор без замяна за атентаторите от летището в "Сарафово"
Още новини от Национални новини:
Варненци: Остават ви точно два дни, за да не влезете в "черния сп...
Георг Георгиев: Родствените връзки на ПП и техните семейни реализ...
Гарантират ти 3 000 лева заплата – няма кандидати
Хванаха туроператори без лиценз да возят хора на екскурзии в чужб...
Хакери измамиха многодетна майка, жена на програмист. Той им обяв...
Проф. Тодор Кантарджиев за коклюша: Антибиотикът трябва да се дав...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).