Тагарев за споразумението между България, Румъния и Турция: Войната в Украйна води до рискове за нашата територия и сигурността на корабоплаването

Автор: Ливия Кукова
Коментари (0)
12:18 / 04.01.2024
1176
Следващата седмица в Истанбул предстои да бъде подписано споразумение между Турция, Румъния и България за съвместен план за прочистване от плаващи мини на Черно море. На брифинг в Благоевград военният министър Тодор Тагарев каза, че още от края на лятото е започнала работата по този въпрос, предаде репортер на "Фокус“.

"Постигнахме съгласие по концепцията и за самия текст на споразумението – как се урегулират всички въпроси, Следващата седмица моят заместник ще бъде в Истанбул за подписването на споразумението. Скоро ще започнем тази мисия, защото войната в Украйна, започната от Русия, води до рискове за нашата територия и сигурността на корабоплаването. За да минимализираме тези рискове ще се включват военноморските сили на трите страни, за да разчистват от мини. Надявам се успешно. Знаете, че имаше 2 – 3 случаи, в които кораби се натъкват на мини, а това е много рисковано. По този начин ще гарантираме сигурността на корабоплаването и съответно по-високата сигурност в нашите води“, добави той.

Министър Тагарев коментира още успешната мисия на българските военнослужещи в Косово и Босна и Херцеговина, които по-рано днес бяха посрещнати с официална церемония на площад "Македония“ в Благоевград.

"Това е поредната мисия на Българската армия, която беше изпълнена успешно. В продължение на почти 4 месеца изпратихме тази рота в Косова да усили силите на НАТО, тъй като знаете, че има напрежение в Западните Балкани и имаше нужда от усилване на присъствието на съюзни войски на територията на Косово, за да се стабилизира ситуацията и нашите военнослужещи изиграха своята роля за постигане на тази цел. Радваме се, че всички се върнаха живи и здрави, без инциденти мина цялата мисия“, допълни военният министър.

Той каза още, че военнослужещите са били наградени със знака за участие в мисии, като някои от тях имат по 4-5.

"Това е работата на Българската армия. Това е начина да повишаваме оперативната си съвместимост, да работим с нашите съюзници, да може да работим и в по-сложни условия тогава, когато се налага. Да издигаме престижа на нашата армия и доверието в нея“, уточни той.

Виж коментарите (0)

Още по темата (33):
24.02.2024 Млад украинец: Затваряли са ме 4 пъти за по 3-4 дни в карцер. Винаги за това, че отказвах да пея руския химн
25.01.2024 Румънският вестник "Адевърул": Защо една българска магистрала, свързваща Румъния с Гърция, е от такова съществено значение
15.12.2023 Делян Пеевски: Недопустимо е БНР да стане съучастник в руската хибридна
война
30.08.2023 Украинското МВнР към Орбан: Украйна не търгува с територии и суверенитет
30.08.2023 Reuters: Кремъл приема възможността самолетът на Пригожин да е свален
умишлено
09.07.2023 Димитър Стоянов: Докога аматьори ще се канят и обсъждат националната
сигурност?
Още новини от Национални новини:
Оправдаха Тошко Тодоров-Машора, който бе заплашен от 224 години з...
Вижте симптомите на FLiRT - новият вариант на COVID-19
Радев: Засилваме връзките си с българската общност в Косово
Кола гори в района на голям магазин в Търново
Горанов каза защо не е включен в листите на ГЕРБ за изборите
Бойко Борисов в Стара Загора: Положих всички усилия да не отидем ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).