Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Такса смет да се формира на принципа "замърсителят плаща", реши тристранката. Общините са против
Автор: Екип Varna24.bg 13:43 / 15.07.2014Коментари (5)517
© Varna24.bg
Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) постигна консенсус по промените в Закона за местните данъци и такси и методиката за определяне на таксата за битови отпадъци, предложена от Министерство на финансите. Определянето на такса смет ще става на принципа "замърсителят плаща".

Предложението е такса "смет" да се определя по няколко критерия: според индивидуалното количество отпадъци на даден имот, определено чрез торби с дадена вместимост; според количеството битови отпадъци за имота на базата на броя и вместимостта на поставените контейнери, кофи и други съдове; както и в зависимост на броя ползватели на услугата в имота или пък използваното количество вода.

Вицепремиерът Зинаида Златанова посочи, че има консенсус по тази толкова важна реформа. Тя поздрави Министерство на финансите за прецизната работа и каза, че след такъв консенсус, трябва и в парламентът да се съобразят с това.

"Няма разумен аргумент срещу това замърсителят да плаща, във всички европейски държави е така", каза Васил Велев от АИКБ. Той допълни, че проблемът, който се решава с предложените документи е на повече от 10 години. Сега картината може да се илюстрира по следния начин - един пие, друг плаща, а сервитьорът надписва сметката. Ако се приеме замърсителят да плаща, това ще доведе до намаляване и на сивия сектор, ще се харчи и по - малко за боклуци.

Принципът замърсителят плаща е най-точен и този, който замърсява, той да плаща и съответната такса. Той се явява и добър финансов стимул, твърдят от финансовото министерство.

Този текст решава отдавна наболели въпроси, каза и Димитър Бранков от БСК и посочи предложения по него. Бранков добави, че задължено лице са собствениците на имоти и това не се променя. КРИБ също подкрепиха заложения принцип замърсителят плаща. Действително се реши проблем. Най-после се разреши една несправедливост, каза Николай Ненков КНСБ.

Против изчисляването на такса смет на принципа "замърсителят плаща" се обявиха от Националното сдружение на общините (НСОРБ).

Източник: Кросс









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 15.07.2014 г.
0
 
 
Тези неща трябва да се плащат !
Aнонимен
на 15.07.2014 г.
0
 
 
Защо се изхвърлиха кофите от дворовете ,като по количеството можеше да се определя данъкът.Сега не е ясно в общите големи контейнери кой колко хвърля. Защо се плаща от живеещ в апартамент 100 кв.м. толкова ,колкото и 5 живеещи на същата квадратура ,след като отпадъците са приблизително 1: 5.Докога ще се плаща данък смет на база кв. метри ?Възможно е на първо време данъкът да се определя за всеки апартамент ,въз основа на регистрираните живеещи и ще е значително по-нисък за едни , а по-висок за други семейства. Но по-справедлив.Сега се плаща данък смет дори на необитаеми жилища.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
Лято 2024
Гергьовден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: