Таксиджии ще дават първа помощ преди линейката

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (8)
10:39 / 07.06.2014
3028
Шофьори на таксита ще бъдат обучавани по програмата за парамедици на Българския Червен кръст. Първите 80 човека започват курса от идната седмица, но има и още желаещи. Това съобщиха от червенокръстката организация.

Целта е шофьорите да бъдат обучени във всички техники за оказване на първа помощ в първите пет минути или до идването на линейката. Това е най-критичното време за пострадали при инцидент или човек, изпаднал внезапно в безпомощно състояние, обясни д-р Надежда Тодоровска - заместник генерален директор на БЧК. Те няма да преминават пълния обем на курса за парамедици и няма да имат същински дипломи, а само свидетелства, поясни тя.

Партньор на червенокръстците в обучението, което е по европейски модел, е сдружение "Клуб активна сигурност".

Първият випуск парамедици започна обучението си в Националния учебен център на Българския Червен кръст през 2011 година по германска програма и с обучители лекари от водещи болници.

Независимо че професията вече е включена в списъка за професионално обучение и в класификатора на длъжностите, няма нито един завършил към момента, който да е назначен, припомниха специалисти от Спешната помощ. Проблемът са няколко спорни момента за това какво те могат да правят и какво не. Например не е изяснен въпросът дали те ще могат да извършват дефибрилация, интубация и да прилагат медикаменти. Въпреки тези неясноти и липсата на стандарт за тази дейност вече на няколко места в страната под различни форма се обучават парамедици. Тази специалност ще бъде въведена в колежите към медицинските университети от тази есен, казаха от Министерството на здравеопазването. Целта е те да пътуват в линейките и да помагат на лекарите в немедицинските дейности, а при необходимост да оказват първа долекарска помощ на пострадалите при инциденти и аварии. Подкреплението от парамедици ще може да оказва спешна помощ като обдишване или полагане на пострадалия в подходящата поза при промишлени аварии и катастрофи. Предвижда се парамедиците да започнат работа в спешните центрове след две години и половина, когато бъдат обучени първите кадри.

Източник: в. "Монитор"


Виж коментарите (8)
Още новини от Национални новини:
Увеличиха заплатите на тези служители
ЕК призова България да подобри своя национален план в областта на...
НСО с позиция срещу твърдения на Денков: Охраната не му била отне...
Проучване на "Екзакта Рисърч Груп": ГЕРБ-СДС с над 9% преднина пр...
БНБ: Външният дълг на България нарасна с над 160 млн. евро за год...
Главчев с важна среща, разговаря с представители на Националния с...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).