Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Талантлива пловдивчанка е посланик на българските традиции чрез ръчно бродирани шевици
Автор: Васил Динев 14:31 / 06.04.2019Коментари (0)1145
Двама от финалистите в различни категории на конкурса "Български бизнес награди във Великобритания" са родом от Пловдив. Днес споделяме с пловдивчани историята на талантлива пловдивчанка, посланик на българските традиции чрез ръчно бродирани български шевици. Тя се казва Гергана Сиркарова и можете да я подкрепите в конкурса, като гласувате за нея и нейния бранд Bubolini в уебсайта на конкурса: 

- Здравей, Гери, разкажи ни как и кога започна да твориш.

- Започнах да творя през детските си години, тогава посещавах кръжоци по рисуване, скулптора и кроене на играчки, като същевременно и на уроци по пиано и солфеж. Между 4-ти и 7-ми клас бях в художествена паралелка. След това продължих образованието си в сферата на музиката, но не спирах да творя. Винаги ме е влечало да изработвам нещо с ръцете си, обожавам също така и да пиша.

По-усилено започнах да творя през тежък период от живота ми, тогава бях доста емоционален и неуравновесен човек. Чувствах се много самотна  и имах нужда да запълвам времето си с някаква дейност. Това беше нещото, което ме успокояваше и балансираше. През този период изработвах аксесоари за телефони, ключодържатели, обеци, колиета, гривни и сувенири. 

- Разкажи за първите ти стъпки от превръщането на идеята в бизнес начинание.

- Моя приятелка настояваше да си поръча артикул с инициалите на мъжа й, който да си заплати и тя беше първият ми клиент. Това беше през 2008 година. Преди това творях и подарявах. В началото продавах предимно на колеги и приятели. Те, на свой ред, ме препоръчваха и дойде моментът, в който си направих страница във Фейсбук, откъдето започнаха да ме намират нови клиенти. На по-късен етап  реших да напусна работата си като помощник-счетоводител в мебелна фирма и отворих вратите на първото си ателие, в Пловдив през 2012г.

Една година по-късно обаче се озовах в Уелс, за да положа началото на своя втори старт. Беше адска криза в Пловдив. Аз и родителите ми бяхме безработни. Моя близка ми предложи работа като пицар  при бившия й работодател, в едно малко селце в Уелс. Без да се замисля, тръгнах след броени дни, знаеща само  5 думи на английски и с един малък куфар в ръцете, като планът беше да остана не повече от половин година.

Бизнеса си тук стартирах с помощта на половинката ми. Той ме изненада много приятно, като ми даде ясен знак, че ме подкрепя да се занимавам именно с това, което обичам да правя. Беше ме записал за участие на коледен базар на Гринуич. Това беше първата ми изява на британска земя, на английски базар. Имаше само едно малко препятствие, че изискваха документ за произход на металите, който аз реално нямаше от къде да им осигуря.

След това реших, че е време вече да се завърна към тази моя любима дейност и започнах отново усилено да творя. С времето се запознавах с различни хора и се допитвах до тях за базари в Лондон.

Много съм щастлива, че срещнах доста добри българи ( и до ден днешен продължавам да срещам такива), които оценяваха това което правя и мен самата като душевност, и до ден днешен ме канят да участваме заедно по различни събития. Базарите и до ден днешен са моят начин да продавам, въпреки че наблюдавам с времето и увеличаване на онлайн продажбите в моя онлайн магазин. 

- Имаше ли трудности с документалното стартиране на фирма, отговарянето на изисквания и стандарти? Кой ти помогна? По-лесно или по-трудно е да се прави бизнес в Англия, отколкото в България? 

- Не мисля, че на някое от двете места е лесно да се прави каквото и да било! В България имах по-голям успех по отношение на продажбите, докато продавах на черно така да се каже. След това всичките разходи и бюрокращина ме смачкаха тотално.

В Англия конкуренцията е убийствена и трябва доста да се доказваш и да те препоръчват преди да имаш успех, но от счетоводна гледна точка е доста по-лесно и достъпно за малкия търговец. 

- Разкажи малко повече за продуктите ти, какво е уникалното в тях.

Изработвам бижута от различни материали, доста голяма част от тях правя по поръчка. Обичам да виждам удовлетворение и наслада в очите на клиентите си. Най-популярната ми колекция, сред българи и чужденци, в последно време е "Шевиците разказват‘‘. В нея ще срещнете комплекти бижута, обеци, колиета, гривни – 100% ръчно изработени от мен, унисекс ръкавели, книгоразделители, ключодържатели, брошки, подаръчни кутийки, кутии за бижута, фотоалбуми, сватбени албуми и др. Колекцията има за цел да продължава българските традиции, като извезаното в нея са автентични шевици, в по-модерен за битието вид.

Друга колекция, която набира скорост е с ръчно щамповани бижута от чисто сребро. 90% от бижутата се правят по поръчка, понеже се изписват инициали или други елементи по желание на клиента, както и кристал/камък според реждената дата. Тези бижута са голямо предизвикателство за мен. Представете си как се правят!? – с двете ми ръце и чук се щамповат буквичките/елементите. Всяко едно бижу е абсолютно различно от останалите и това го прави единствено и уникално.

Също така, обичам да гравирам върху дърво и метал, най-вече върху дърво. Мисля някой ден да пробвам и върху камък. Изработила съм дозина рамки за снимки, кутийки за бижута и т.н. с гравирани имена и дати, т.е. тук пак изцяло се персонализира.

Не спирам да експериментирам, скучно ми е да творя едни и същи неща. Имам доста идеи, които се надявам един ден да се реализират. 

- Какъв тип са клиентите ти? Предимно с българи ли работиш, или успяваш да намериш път и към англичаните? Те добри клиенти ли са, по-различни ли са от нас, какво харесват?

- Клиентите ми са различен тип хора и от различни националности. Най-голям успех имам сред българите. Те  хващат един артикул, който най-много ги е впечатлил, и купуват, без много да се колебаят.

Говори се, че ние българите, не ценим ръчното творчество, което според моите наблюдения въобще не е така. Дори в България, въпреки стандарта там, хората купуват. Проблема е, че имат желание но нямат финансовата възможност да си го позволят.

Пробвала съм  на няколко английски базара, там чувах думите че съм много талантлива, че имам страхотен стил и прочие, но имах доста по-малък успех с продажбите. Повечето чужденци предпочитат да пазаруват онлайн.  

- Според теб каква е формулата на успеха? 

- Моят съвет към всички стартиращи бизнес е да имат огромно търпение и да правят всичко с любов и много старание. Първо да дават, без да очакват нещо в замяна и след време то наистина ще е възвратимо. В Англия по мои наблюдения нещата се случват доста бавно, но се случват точно както трябва и както сме си пожелали. Нека следват своята цел, без да се отклоняват и да бъдат позитивни, че те могат и ще успеят, независимо след какъв период от време. Дори да се наложи да тръгнат от най-ниското ниво и да работят работата, която не им харесва, им пожелавам  да вървят в правилната посока. Нека следват своя път и мечти независимо от препятствията по пътя си.

- Ти си финалист в категория "Художествени и/или ръчно изработени продукти на годината" в "Българските бизнес награди" на Острова за 2019 г. Радваш ли се, че трудът ти е оценен и с какво смяташ ще допринесе тази висока оценка за бизнеса ти?

- Изключително съм щастлива първо, че бизнесът ми беше номиниран в три от категориите – “Интернет бизнес на годината“, "Самоназначен едноличен търговец на годината“ и ‘‘Художествени и/или ръчно изработени продукти на годината".

 

А самият факт, че съм финалист в една от категориите вече ме прави победител. Честно казано не очаквах да бъда избрана точно в тази категория. Конкуренцията беше най-голяма. Сред 11 кандидата бях избрана в тройката финалисти. Много благодаря на организаторите за страхотната идея и за безкрайната подкрепа!

 

Доста близки и приятели ми се обадиха и писаха да ме поздравят. Чувството на радост и удовлетворение е неописуемо. Несъмнено бизнесът ми се развива доста по-добре в последните месеци и броят на клиентите ми се покачва с всеки изминал ден и аз неминуемо го свързвам с номинацията на моя бизнес в конкурса и популярността, която той ми носи.

 

Съветвам всички, които са се двоумели дали да се запишат за участие през това издание, да бъдат по-смели, да вярват повече в себе си и да го направят в следващото издание. Никога не знаем кога ще се отвори правилната вратичка за нас.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1595) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: