Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
"Таляна" ще споделя ноу-хау в областта на културата с пловдивския "Капана"
Автор: Васил Динев 17:37 / 12.04.2019Коментари (0)2432
На официално събитие в Пловдив днес бе подписано споразумение за партньорство между фондация "Пловдив 2019“ и фондация "Иноватор“ и Сдружение "Таляна“ с което бе сложено начало на културен обмен между първия квартал на творческите индустрии Капана и квартал Таляна във Варна. Партньорството се реализира в рамките на проекта "От А(рта) до Я(влението): Креативните квартали в България“, който спечели финансиране по отворена покана за градовете кандидати на Пловдив 2019 и е част от официалната програма. Споразумението бе подписано от изпълнителния директор на фондацията Кирил Велчев, Мартен Демирев и Сергей Петров от страна на партньорите. На събитието присъстваха още зам.-кметът от Варна Пламена Маринова и представители на организации и институции от двата града.

Кирил Велчев благодари за добрите идеи дошли от Варна по време на отворените покани за градовете кандидати и припомни, че и в момента квартал Капана очаква още интересни предложения с конкурса за проекти, който ще е отворен до началото на май.

"Искаме да създадем ново отношение към историческите ядра на двата града, да надградим модела от "Капана" и да въвлечем още градове в това“, каза Мартен Демирев и добави, че очаква още тази есен да стартира първи по-мащабен форум за споделяне на идеи. Следващата стъпка към която ще се насочат варненци е да направят социално проучване и събиране на архивни фотографии на квартала си.

Сред важните цели на проекта и споразумението са подпомагането и на други градове в България, които желаят да възобновяват и развиват творчески квартали, да обменят информация и полезни практики относно развитието и обновяването на градски зони, черпейки от водещия опит на общността, организациите и институциите в Пловдив. Предстои по примера на Капана варненският квартал да разработи своя стратегия за развитие, да организира граждански форуми и инициативи за бъдещето на арт кварталите и градски зони в страната. Предстои партнирането да разшири обхвата си като включи представители и на другите градове кандидати от Велико Търново и София.

Организаторите на проекта си поставят за цел още да включват в своите дейности и представители на бизнеса и организациите, работещи в "Капана".

След подписването партньорите от морската столица подариха знаменца и сърчица с пожелание за много ползотворни и устойчиви инициативи.

"Капана" е първият в България квартал на творческите индустрии. Заложен като дългогодишен проект на Фондация "Пловдив 2019“, той привлича в една от централните, но неоживени части на града, представители на творческите индустрии от Пловдив, страната и чужбина, като предоставя благоприятна и стимулираща среда за тяхното развитие.

За квартал "Таляна", Варна: квартал "Таляна" заема част от старата Турска махала в морския град Варна. Кварталът е територия, която е част от компактния град със специален режим на опазване и най-наситената зона с исторически паметници в града. Запазена е характерната варненска атмосфера на курортен крайморски град с типичната жилищна архитектура. Застъпени са малкият и среден бизнес в областта на дребната търговия и занаятите, хотелиерството и ресторантьорството.



Още по темата: общо новини по темата: 12
21.01.2019 »
13.01.2019 »
13.01.2019 »
11.01.2019 »
10.01.2019 »
28.12.2018 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Почина патриарх Неофит
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: