Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Танцьорка на ансамбъл "Тракия" грейна на пано върху дувар в Старо Железаре
Автор: Екип Varna24.bg 14:10 / 15.04.2021Коментари (0)1005
Пано с лика на изпълнителката на народни танци Гергана Енева грейна на пано върху дувар в Старо Железаре. Жестът е на колегите й от ансамбъл "Тракия“ по повод нейното оттегляне от голямата сцена. Своеобразната галерия на открито, с която е популярно селото, вече е обогатена с облечената в традиционна носия на фона на отворен прозорец лъчезарна артистка. Изографисана от художника Йордан Терзийски, Гергана се появява на дувара на фамилната къща за по-малко от седмица. Преди да слезе от професионалната сцена тя е част от фолклорната трупа 25 години. Жестът на нейните колеги трогна не само нея, но и цялото село.

Сълзи от радост под съпровод на кавал и гъдулка изпълнили пространството около къщата на Енева в уикенда, в който, пътувайки за Старосел със семейството си, уж случайно се отбила в селото. Последвало рязане на лента, обредна погача, изпълнения на хора и специално написаната за повода песен "Гергана“. Еуфорията от малкия семеен хепънинг бързо обзема жителите на селото и макар, че са свикнали на обществено внимание, споделят, че дълго ще помнят личния празник на Гергана.

Емоционалната изненада артистите от ансамбъла планират година по-рано. Споделят, че им е било трудно да опазят тайната, в която се включилa цялата трупа, защото дуварът в селото се намира на къщата, където танцьорката е прекарала детството си и която посещава често. Затова в заверата били въвлечени и всички роднини на Гергана, заедно с кмета на селото, за да не й позволят да види подаръка си преди да бъде завършен. Така се оформил и инициативният комитет от музиканти, певици, танцьори, гардеробиери и приятели, които решили, освен да увековечат обичаната си колежка, и да открият официално паното, както се полага на едно завършено художествено произведение.

Колективът на ансамбъл "Тракия“ има дългогодишна традиция при оттеглянето от сцената на свой колега да подготвя малки изненади за спомен. След 25 години на сцена, Гергана си взема заслужена почивка. По време на концерта, посветен на Сирни заговезни в средата на март, тя получaва наградата "Сребърна лира" на Съюза на музикалните и танцовите дейци, която ѝ е връчена от ръководителя на ансамбъл "Тракия" проф. Даниела Дженева.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Реформи в БДЖ
България в еврозоната
Издирват 17-годишно момиче от Дупница
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1595) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: