Танев: Реформата в образованието трябва да започне от забавачката и да стигне до ВУЗ-овете

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
11:37 / 05.01.2015
916
Реформата в образованието трябва да започне от забавачката и да стигне до висшето образование. Това заяви вчера министърът на образованието Тодор Танев пред БНТ. Той допълни, че учебните програми трябва да се сменят радикално, за да се промени и цялата философия на преподаване. Според него проблемът в училищното образование се корени в това, че учителите и учениците са немотивирани. Затова имало необходимост от нова стратегия, която да приключи със "старото мислене".

"Учителските заплати трябва да бъдат в абсолютно най-скоро време радикално променени нагоре", заяви още Танев. Той обеща да предприеме първите стъпки по този въпрос и допълни, че системата на образованието има огромни вътрешни финансови възможности.

Относно финансирането на частните училища министърът отбеляза, че подопечното му ведомство не може да даде отговор на този въпрос. Не бивало обаче да има грубо делене между частно и държавно образование.

"В напредналите икономики такава разлика между държавно и частно няма. Съвсем логично е да има държавно финансиране за конкретни елементи от това, което частните училища правят като учебен процес", аргументира се Танев.

Като един от основните проблеми в системата той посочи безработицата, която създава висшето образование.


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Премиерът Главчев на среща с "Прозрачност без граници": Ще провед...
Икономист за приема на еврото в България: Бавенето на еврозоната ...
Ето колко е средната заплата за март месец според данните на НСИ
С какво трябва да сме съгрешили, за да има право работодателят да...
НСИ с последни данни за инфлацията у нас
Главчев за казуса с пенсиите: Не може и те да са предизборен плак...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).