Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Татяна Буруджиева: Ако от БСП не отпушат парата, ще разрушат самото тяло и конструкция на партията
Автор: Йоланда Пелова 11:53 / 06.02.2023Коментари (1)822
©
Политологът доц. Татяна Буруджиева в интервю за сутрешния блок "Добро утро, България" на Радио "Фокус"

Фалстарт за Националния съвет на "БСП за България“. Събитието се отложи, защото членове отказаха да се регистрират, а други не можаха да стигнат до уреченото място заради лошото време и снега. Удължи ли живота си БСП? Темата ще коментираме в сутрешни ни блок с политолога доц. Татяна Буруджиева. Доц. Буруджиева, причините БСП да не проведе Националния конгрес вчера станаха ясни. Имаше изпратено писмо от пресцентъра на партията, от което стана ясно, че има различни причини това да се случи – лошото време, преговорите по съставите на РИК-овете и бойкот на опозиционери. Как ви се струва тази ситуация, която се оформя около БСП? 


По принцип една партия се създава и функционира, като води организационен живот, т.е. подобни събития като свикването на Национален съвет, при това преди самия Конгрес на една партия, някак си са знакови за организационното здраве на една партия. Сега всички сме се организирали за едно или за друго нещо събитие в собствения си живот и много добре знаем, че когато има опасност за лошо време, това се съобразява.  

Точно така, да. За този Конгрес се говореше много отдавна, още от миналата година се знаеше. 

Точно така. Датата също отдавна се знае. Метеорологичните прогнози също са доста по-предварителни, не е от вчера да сме разбрали, виждайки, че вали сняг. Но дори от предишния ден да си разбрал, пак можеш да се организираш и в този смисъл да предупредиш дори хората, да отложиш събитието. Да не говорим пък за преговорите за комисии за избори, което също не е фактор, появил се като гръм от мълния. Така че самата опозиция не може да създаде според мен невъзможност да се проведе Националния съвет, защото тя, ако можеше да го направи, отдавна да се беше превърнала в управляваща в БСП, а не в опозиция, ако имаше това мнозинство фактическо в Националния съвет. Така че от всичко, за което говорим, става ясно, че или организационният живот на партията не е толкова важен за членовете на нейното ръководство, или те самите вече имат някакви по-различни позиции спрямо функционирането на собствената си партия.  

Казвате, че вътрешната опозиция не може толкова да влияе и да е фактор, за да не се проведе подобно събитие, обаче не смятате ли, че нейното влияние се разширява, на вътрешната опозиция на БСП, и застрашава до някаква степен лидерството на Корнелия Нинова

Мен ако ме питате, това е като анализа дали една партия, като й се увеличава електоралната подкрепа, дали тя сама я придобива, или хората решават да гласуват за нея заради други фактори. Вътрешната опозиция не се разширява, защото няма накъде да се разшири. БСП вече е достатъчно свита организация. Спомняте си на прекия избор на лидера си – там имаше официално заявена членска маса, която бих казала е два до три пъти по-ниска от тази, която обичайно БСП отчита. Второ, като казвам, че не може да се оправдае неслучилия се Национален съвет с вътрешната позиция, т.е. с хората, които не са се регистрирали – в самите ръководни органи на БСП вътрешната опозиция вече няма такава сила и влияние. Сега дали нейното влияние се разширява сред хората, които до този момент бяха верни така да се каже на ръководството – това е възможно, но то би могло да бъде обяснено и не толкова и само с влиянието на самата опозиция, колкото с онова, което се случва в самата БСП и с действията на ръководството на БСП. Както се казва, това, което сам си направиш, няма врагове, които да могат да ти го направят.  

Визирате г-жа Нинова тук, предполагам? 

Визирам ръководството на БСП, не само нея. 

Имаше информация вчера, също противоречива беше тя, за отстранени делегати, съобщиха – над 60-70, обаче отрекоха също пък други тази информация. Вие какво смятате? 

Няма да е лек Конгресът. И той няма да е лек именно защото има въпроси, които се задават вече не само от нарочените и маркирани за опозиционери. Има въпроси, които партията като цяло задава за участието в управлението. И по принцип, когато БСП участва в управление, винаги е тежко и трудно след това да се отговаря на въпросите на актива. Така че на този Конгрес, разбира се, може с организационни механизми да се потуши каквото и да било самоволно движение на Конгреса, но истината е, че в една партия, когато наберат сили определени тенденции, както и да се опитваш отгоре да натискаш похлупака, те просто не действат. Защото ако не отпушат парата, то тогава ще разрушат самото тяло, самата конструкция. И виждаме чисто електорално как това се проявява в БСП поради нежеланието да се отпуши диалога и да се премине към едно функциониране, което да даде въздух на самата организация да се развива. Така че те са два пътя, за съжаление, но и двата пътя не водят до добрата новина, която да съобщим днес тук с вас.  

Т.е. да ви разбирам, че очаквате наистина този Конгрес да бъде тежък и да има сериозни обрати. 

Не вярвам да има сериозни обрати и не вярвам да има смяна на ръководството. Това ще бъде изненада, защото ръководството на БСП достатъчно добре сe е овладяло и в центъра, и по места, даже лостовете на вътрешнопартийната власт и много изненадана бих била наистина, ако Конгресът вземе някакъв такъв тип решение. Но това, че БСП се намира като партия и като представител на левите в България, в много окаяно състояние мисля, че не го казвам аз, казват го избирателите много ясно и коректно. А отиваме на избори. Така че дори Конгресът да се състои по начина, който е замислен от хората, които го организират, изборите всъщност ще дадат окончателния отговор на всички въпроси, които са поставени на Конгреса. Но да стигне една партия да си говори със собственото си ръководство през избори – това вече е смъртоносна диагноза за партията.  

Къде се намира БСП всъщност сега, когато сме на прага на едни нови избори? Вчера, доц. Буруджиева, Крум Зарков направи едно интересно изказване. Той заяви, че БСП ще е полезна, когато си върне водещата роля – или води коалиция, или е основната опозиция. Смятате ли, че това е възможно да се случи днес – БСП да бъде полезна?  

Ако има водеща роля, без съмнение ще бъде полезна. Крум Зарков в случая е прав, защото това е смисълът и значението на една партия. Но проблемът с БСП е, че сама по себе си в момента тя не показва много жизнени сили, за да придобие тая водеща роля, защото вижте, не може да си във водеща роля, когато си възможно най-малкият, който евентуално получава мандат. Това не е водеща роля, да чакаш трети мандат. Водеща роля е да получиш първия или втория мандат. Пътят, който показва Зарков, т.е. като център или като най-силната партия в една коалиция – вижте, много сложно би било според мен с настоящото ръководство. Настоящото ръководство има своята визия за БСП и тази визия не включва чуждо и различно мнение. В този смисъл не включва нито такива вътрешни партньори вътре в партията, нито външни партньори, с които да водиш равностоен разговор в ляво. Разликата в електоралното представителството между БСП и останалите леви субекти още няколко избора и може да се заличи. В този смисъл, сега е моментът, ей сега е последният влак, ако БСП има желание да ръководи или да бъде основният стълб в една коалиция, защото след още няколко отлични представяния, добри представяния, както отчетоха в самата БСП на избори… Някой в мрежите беше пуснал снимката на депутатската група на стълбите на парламента и беше казал, че трябва да намалим стълбите, защото са станали много големи и там всъщност хората са много малко. Та, мисълта ми е, че още няколко такива "много добри представяния“, в които стълбите на парламента нарастват, БСП ще бъде просто една от всичките леви партии, които ще имат идеята да се обединяват. Все още тя може да бъде центърът и да има водеща роля в тази коалиция. Така че изборът е, както се казва, за БСП.  

От ГЕРБ направиха също интересни коментари. Тома Биков заяви, че вече основният противник на ГЕРБ не е БСП, а "Продължаваме промяната“. Вежди Рашидов пък не вижда проблем да се коалират с БСП – нещо, което знаем, че ГЕРБ всъщност са приели да не правят, но пък сега чуваме и подобни реплики. С кого според вас би могла да се коалира днес БСП? 

С всеки, след като се коалира със своя пък основен изконен опонент в дясно – партията на бившия министър-председател Костов. Битката между леви и десни се започна между тези две партии, между СДС и БСП 1990 г. След като може да се коалираш със своите основни опоненти, защо да не може да се коалираш със следващите си основни опоненти, които са вече ГЕРБ в последните години? Вижте, дотук на шега говорим, но в политиката аз не знам защо много грешно успяхме да убедим като че ли всички – имаме вина за това – българския избирател, че има правилни и неправилни коалиции. В политиката няма правилни и неправилни коалиции. Има коалиции, които ще свършат работа на хората, и коалиции, които ще свършат работа на политиците. Но не е с плюс и минус този знак изначално и той не е ценностно с плюс и минус. Леви и десни, изконни врагове са се коалирали и в България, и на много други места. В една коалиция много важно е първо да кажеш какво ще правиш, за да е ясно защо се коалираш, и второ, да го направиш, за да те оценят хората като полезен. Така че големият проблем на коалирането между ГЕРБ и БСП е точно в тези две неща, за които говорим. За едното говорихме – казаното от г-н Тома Биков, че БСП вече толкова загубва своето влияние, че всъщност не просто не може да бъде враг, но не е ясно дали може да бъде и партньор или има тази ценност, електорална и като гласове в Народното събрание. Второто е, че чисто символично една коалиция между ГЕРБ и БСП всъщност би свършила работа, политически би била по-полезна от гледна точка на липса на изолация за ГЕРБ. 

Да, разбирам ви, да. 

Но от друга страна, и ГЕРБ, и БСП биха претърпели много тежки електорални щети. Така че подобна коалиция като че ли не е много с перспектива. 

Полезна, но не с перспектива. Благодаря ви за този разговор. 



Още по темата: общо новини по темата: 667
28.06.2023 »
24.06.2023 »
02.06.2023 »
29.05.2023 »
17.05.2023 »
13.05.2023 »
предишна страница [ 1/112 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 06.02.2023 г.
0
 
 
Кво БКП ,ква пара и от къде....
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Парламентарни избори 2024
Решения на Общински съвет Варна
Проблем с недостига и износа на лекарства
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: