Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Тази година пролетта ще настъпи 18 часа по-рано
Автор: Екип Varna24.bg 12:04 / 18.03.2024Коментари (0)1102
© Varna24.bg
Астрономическата пролет настъпва в 05:06 ч. на 20 март, с близо 18 часа по-рано. Причина за това е, че 2024 година е високосна и месец февруари има 29 дни вместо 28. Това каза Пенчо Маркишки, физик от Института по астрономия при БАН и от катедра "Астрономия“ при СУ "Св. Климент Охридски“. "Заради високосния ден тази година моментите на началата на сезоните и някои други астрономически явления идват с около 18 часа назад във времето.

Избързване

Следващите три години се трупа грешка, при която сезоните избързват и след следващия високосен ден нещата се връщат пак на мястото си. Това е смисълът на високосния ден – да коригира календара“, обясни Маркишки и добави, че има разлика между продължителността на тропическата година и гражданската година, където има разлика от няколко минути, които се натрупват във времето и тя води до това изместване. "При лунните календари е още по-жестока тази корекция, там на всеки две-три години се добавя цял високосен месец“, разкри физикът. Той уточни, че най-много настъпването на астрономическата пролет закъснява преди високосна година, и припомни, че през 2023 г. тя е дошла в 23:24 часа.

Затъмнения

Общо четири затъмнения ще има през 2024 година, но само едно от тях ще е видимо от България. Две ще бъдат слънчеви – пълно на 8 април и пръстеновидно на 2 октомври. Останалите две ще са лунни – от полусянката на Земята на 25 март и частично с малка фаза на 18 септември. От България ще може да се наблюдава второто лунно затъмнение. "Това на 25-и няма да се вижда от България. Ще се вижда от Западна Европа, Северна и Южна Америка, Тихия океан и Източна Азия. Първото видимо за България ще е на 18 септември, когато ще има частично лунно затъмнение. То ще е рано сутринта, ще завърши още в полумрака. Ще го виждаме ниско над западния хоризонт, преди залеза на Луната“, каза той. На 8 април слънчевото затъмнение ще се вижда най-добре от Мексико, Тексас, Мисури. На 2 октомври ще има пръстеновидно слънчево затъмнение, което ще се вижда от Южно Чили и Аржентина, предава "Телеграф".








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Евроизбори 2024
Застреляха Алексей Петров
България се отказва от дерогацията за внос на руски петрол
Обвиниха Лена Бориславова във фалшификация на документи
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: