Те празнуват днес

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
08:52 / 26.03.2019
1554
На днешната дата - 26 март, православната църква чества Събор на Св. Арахангел Гавриил - Св. Арахангел Гавриил е един от четирите архангели, които според Стария Завет заедно с Михаил, Рафаил и Уриил. Днес имен ден празнуват: Гавраил, Гаврил, Гавраила, Гаврила, Габриел, Габриела и Габи. Всички имена произлизат от Гавраил (или Гавриил), което от еврейски означава "сила Божия". Архангел Гавраил е един от седемте архангели. Архангелите възнасят молитвите на хората към Бог и разкриват смисъла на пророческите видения и хода на събитията, особено на пророчествата за идването на Месията - Христос.

Затова Бог изпратил архангел Гавраил в храма да извести на Св.пр. Захарий раждането на Йоан Кръстител и неговото бъдещо служение като Предтеча на Иисус Христос. Отново Архангел Гавраил известил и на Пресветата Дева благата вест за това, че тя от Духа ще роди младенеца.

Архангел Гавраил се явил и на Св.пр. Данаил. В християнската традиция, най-вече във византийското религиозно изкуство, архангел Гавраил се свързва с Благовещението. Затова дори извън сцените на Благовещение той се изобразява с раззеленена клонка или цъфнала лилия в ръце - символ на непорочността на Светата Дева.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Изтече краен срок, свързан с ТЕЛК комисиите
Свалянето на Росен Желязков от новата сглобка ПП-ДБ, БСП, "Възраж...
МЕ: България и Турция ще продължат да си сътрудничат за гарантира...
Нов дълг се очаква да бъде набран в средата на май, ето каква е с...
За първи път в Източна Европа и на кирилица: Когато в Пловдив зап...
Предстои голямото пътуване, а само да денонощие МВР спипа 14 вода...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).