Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Теглим заеми до 6000 лева за кола втора ръка
Автор: Екип Varna24.bg 14:34 / 18.05.2017Коментари (0)1169
©
Българите теглят все по-големи кредити за ремонт на жилището, за обзавеждането му и за купуване на автомобил, но втора ръка. В същото време те все по-малко се обръщат към банките за заеми, с които да покрият текущи сметки, да разполагат с пари в брой или да обединят различни свои задължения. Това показва анализът на БНП Париба за последните шест месеца, цитиран от financebg.

Купуването на автомобил е сред топ 3 на причините, заради които българинът тегли банков кредит. Средната стойност но исканите заеми за кола втора ръка е почти 6000 лв. Преди година сумата е била с 500 лв. по-малко. Нараства и средната стойност на исканите заеми за ремонт на жилището - от 4789 лв. на 5168 лв. За обзавеждане са достатъчни средно 3500 лв., докато преди година сумата е била 3286 лв. Изместването на акцента към купуването на кола е обяснимо - в България напоследък годишно се купуват малко над 20 000 автомобила, докато броят на новорегистрираните возила втора ръка надхвърля 200 000.

Значително обаче пада средният размер на потребителски кредити за пари в брой и плащане на сметки. Ако в периода май-октомври 2016 г. хората са търсили средно 3426 лв. в брой, то през последните шест месеца сумата е паднала до 2732 лв. За покриване на различни сметки вече се търсят средно 2400 лв., или със 17% по-малко отпреди година. Намалява и сумата, необходима за обединяване на различни задължения. В момента това е изгодно заради по-ниските банкови лихви и спестяването от такси.

Тези тенденции са добър знак за състоянието на икономиката, коментират експертите от БНП Париба, информира в.Сега. Хората са по-уверени за приходите си и затова предприемат и по-скъпи проекти, които подобряват стандарта им на живот, а не мислят единствено за запушване на дупките в семейния бюджет.

По региони

Най-висока е кредитната активност в София - почти всяка четвърта молба за заем идва от столицата. На второ място са пловдивчани с 10% от исканите кредити, следват Варна, Бургас, Стара Загора и Благоевград с дял от 6 до 4%. Интересна тенденция на пазара на потребителското кредитиране в България е повишаването на интереса към интернет като канал за кандидатстване, информира в.Сега. От ноември 2016 г. до април 2017 г. 34% от молбите са подадени онлайн.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
Интегриран градски транспорт на Варна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: